ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

World Press Photo 2023: Οι νικητές

Εικόνα του άρθρου World Press Photo 2023: Οι νικητές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2023, 16:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η εντυπωσιακή εικόνα του Ουκρανού πολεμικού φωτογράφου Evgeniy Maloletka του Associated Press (AP)., που απεικονίζει μια τραυματισμένη έγκυο γυναίκα στη Μαριούπολη, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του ιδρύματος World Press Photo 2023. 

Η εικόνα της Ιρίνα Καλίνινα επιβραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή επειδή αποτύπωσε «τον παραλογισμό και τη φρίκη του πολέμου». Το μωρό, που ονομάστηκε Miron (από το τη λέξη «ειρήνη») γεννήθηκε νεκρό. Μισή ώρα αργότερα, η μητέρα του, 32 ετών, πέθαινε με την σειρά της

Ο Maloletka καλύπτει τον πόλεμο στην πατρίδα του από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Έφτασε στη Μαριούπολη λίγες ώρες προτού η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει την πόλη και πέρασε 20 ημέρες ζώντας με νοσοκόμους στο υπόγειο ενός νοσοκομείου.

Ο καταξιωμένος φωτορεπόρτερ Mads Nissen κέρδισε το βραβείο World Press Photo Story of the Year για την αμείλικτη ματιά του στο τι συμβαίνει μετά τον πόλεμο. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. 

Το έργο του Nissen δείχνει πώς είναι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα υπό αυτό το καθεστώς. Από εφήβους που αναγκάζονται να πωλούν όργανα μέχρι γυναίκες και παιδιά που κατασκηνώνουν έξω από έναν φούρνο με την ελπίδα να λάβουν ένα γεύμα, οι φωτογραφίες αποτελούν μια υπενθύμιση ότι η «νίκη» στον πόλεμο δεν φέρνει πάντα την αλλαγή που ελπίζει κανείς και μια υπενθύμιση ότι όταν τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, οι πραγματικοί άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να επιβιώσουν.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα κοιτάξουν αυτές τις φωτογραφίες και θα δουν τον θάνατο, την απόγνωση, την απώλεια και την κρίση», μοιράζεται η Joumana El Zein Khoury, εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo Foundation. 

«Η ευχή μου είναι να δουν κι αυτοί αυτό που βλέπω εγώ. Την ελπίδα ότι μέσα από την τεκμηρίωση υπάρχει μια ευκαιρία για δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον, ότι μέσα από τη μνήμη τιμούμε ό,τι χάθηκε και ότι μέσα από το θάρρος και την αφοσίωση αυτών των φωτογράφων εμπνεόμαστε.

Αναδεικνύοντας αυτούς τους παγκόσμιους νικητές, ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν λίγο περισσότερο τον κόσμο που όλοι μοιραζόμαστε. Βρίσκω τον εαυτό μου να σκέφτεται πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις φωτογραφίες δεν διαφέρουν τόσο πολύ από εμένα, γεγονός που με κάνει να νοιάζομαι περισσότερο για το τι τους συμβαίνει. Αυτό είναι το αναντικατάστατο όφελος του φωτορεπορτάζ και της φωτογραφίας ντοκιμαντέρ, το οποίο ελπίζω ότι θα εκτιμήσουν και όλοι όσοι βλέπουν αυτές τις ιστορίες».

Δείτε τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back