dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

WMO: Τα ποτάμια στερεύουν με ταχύτερο ρυθμό

Εικόνα του άρθρου WMO: Τα ποτάμια στερεύουν με ταχύτερο ρυθμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2024, 10:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την κατάσταση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων υπογραμμίζει τη σοβαρή πίεση στις παγκόσμιες προμήθειες νερού, με πέντε συνεχόμενα έτη ροών ποταμών και εισροών σε ταμιευτήρες κάτω του κανονικού. 

Αυτή η έλλειψη επηρεάζει τις κοινότητες, τη γεωργία και τα οικοσυστήματα. Επιπλέον, οι παγετώνες γνώρισαν τη μεγαλύτερη απώλεια μάζας τα τελευταία 50 χρόνια, με το 2023 να σηματοδοτεί το δεύτερο έτος εκτεταμένης απώλειας πάγου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένες ξηρασίες και εκτεταμένες πλημμύρες, που οφείλονται τόσο στη μετάβαση από τη La Niña στο El Niño όσο και στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. 

Το 2023, πάνω από το 50% των παγκόσμιων λεκανών απορροής ποταμών παρουσίασαν μη φυσιολογικές συνθήκες, με τις περισσότερες να είναι ελλειμματικές. Αυτό ήταν παρόμοιο το 2022 και το 2021. Οι περιοχές που αντιμετώπιζαν σοβαρή ξηρασία και συνθήκες χαμηλής απορροής ποταμών περιλάμβαναν μεγάλες περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής- για παράδειγμα, οι ποταμοί Αμαζόνιος και Μισισιπή είχαν ρεκόρ χαμηλών επιπέδων νερού. 

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ασία και την Ωκεανία, οι μεγάλες λεκάνες απορροής των ποταμών Γάγγη, Βραχμαπούτρα και Μεκόνγκ αντιμετώπισαν συνθήκες χαμηλότερες του κανονικού σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της λεκάνης.

«Το νερό είναι το κανάλι στο ανθρακωρυχείο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Αντρέα Σελέστ Σάουλιο. «Λαμβάνουμε σήματα κινδύνου με τη μορφή ολοένα και πιο ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών που προκαλούν βαρύ φόρο αίματος σε ζωές, οικοσυστήματα και οικονομίες. Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του νερού για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Και παρόλα αυτά δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα.

«Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί. Έχει γίνει επίσης πιο ασταθής και απρόβλεπτος, και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε υπερβολικής ποσότητας είτε υπερβολικής ποσότητας νερού. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία, η οποία ευνοεί τις έντονες βροχοπτώσεις. Η ταχύτερη εξάτμιση και η ξήρανση των εδαφών επιδεινώνουν τις συνθήκες ξηρασίας», πρόσθεσε.

Η έκθεση προσφέρει μια παγκόσμια αξιολόγηση των υδάτινων πόρων, βασιζόμενη σε δεδομένα από μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες για την ενημέρωση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε τομείς ευαίσθητους στο νερό και στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.

Στόχος της είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου συνόλου δεδομένων υδρολογικών μεταβλητών για την υποστήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους που σχετίζονται με το νερό έως το 2027. Με 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη νερού, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος 6 της βιώσιμης ανάπτυξης για το νερό και την αποχέτευση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3