Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Westworld: το παιχνίδι της χειραφέτησης

Εικόνα του άρθρου Westworld: το παιχνίδι της χειραφέτησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016, 12:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο πρώτος κύκλος του Westworld, της σειράς που μάλλον θα πάρει τη θέση του Game of Thrones στο HBO, στο σύγχρονο σινεμά δηλαδή, τελείωσε και έχει αφήσει κάμποσους και κάμποσες με στόματα να χάσκουν. Η σειρά του αφου Νόλαν έκανε το Inception να μοιάζει με γρίφο για παιδιά δευτέρας δημοτικού και απέδειξε ότι καμιά φορά, το σύνθετο μπορεί να είναι εξόχως λαϊκό και να έχει μαζική απεύθυνση, όντας έμπλεο πολιτικοκοινωνικών μηνυμάτων.

Καταρχάς, το Westworld δεν είναι καινούργιο. Το σενάριό του έρχεται από το παρελθόν, από την ταινία του Μάικλ Κράιχτον του 1973 παρακαλώ, με τον Γιουλ Μπρίνερ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Δεύτερον, δεν είναι κάτι ανήκουστο. Η μελλοντική δυστοπία-απειλή της «τεχνητής νοημοσύνης» είναι αγαπημένο θέμα της λογοτεχνίας του φανταστικού, με προσεγγίσεις όπως αυτή του Άσιμοφ, για παράδειγμα. 

Τρίτον, ένα σενάριο δεν μπορεί να είναι (πάντα) μια πεπερασμένη δοκιμή των αντανακλαστικών του δημιουργού του και της ανταπόκρισης  του κοινού σε αυτό. Γι αυτό και ο Τζόναθαν Νόλαν και η Λίζα Τζόι δεν έκαναν ένα φασόν για να ζήσουμε όταν οι Λάνιστερς και οι Σταρκς θα μας αφήσουν ήσυχους. Έφτιαξαν έναν πραγματικό εφιάλτη όπου η υπόθεση της κυριαρχίας ανθρώπου σε άνθρωπο δεν είναι πια μόνο… ανθρώπινη υπόθεση.

Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου είναι μια κανονική ταινία, καθώς κρατάει μιάμιση ώρα. Όντως, απαντώνται τα περισσότερα από τα ερωτήματα του μέσου τηλεθεατή, κάμποσα ακόμα των πιο «ερευνητικών» θαυμαστών της σειράς, αλλά κάνα δυο καίρια μένουν αναπάντητα.

Όσο για το «βαθύτερο μήνυμα», το Westworld έχει και είναι εξόχως πολιτικό και μην το περάσετε έτσι. Το case study «ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό τον κόσμο και πώς θα τον ανατρέψουμε», διαπερνάει όλη την, εντυπωσιακή τεχνικά και καλλιτεχνικά σειρά. Αλλά αν αυτά δεν σας φτάνουν, δείτε τη και θαυμάστε τα άκρα που καθορίζουν ο Εντ Χάρις και ο Άντονι Χόπκινς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back