dodoni back
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Τα ρομπότ καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή

Εικόνα του άρθρου Τα ρομπότ καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2019, 15:23
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Δημήτρη Κράββαρη*

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο [1] και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη απειλή του αιώνα μας [2]. Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, καθώς και πολλές διάσημες προσωπικότητες από όλο το επαγγελματικό φάσμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες αλλά και τις ηγεσίες των χωρών παγκοσμίως να λάβουν άμεσα δράση.

 «Οι μελλοντικές γενιές αναμένεται να κληρονομήσουν έναν πολύ χαλασμένο κόσμο. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν πρέπει να πληρώνουν το κόστος της ανευθυνότητας της γενιάς μας.»

~ Πάπας Φραγκίσκος, (απευθυνόμενος σε ηγέτες ενέργειας), 2019

 

«Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική, συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι η πιο επείγουσα απειλή που αντιμετωπίζει ολόκληρο το είδος μας.» 

~ Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ηθοποιός (κατά την απονομή Βραβείου Όσκαρ), 2015

 

«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα ήθελα να δω, θα ήταν να μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος των εκπομπών άνθρακα.»

~ Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρος ΗΠΑ, 2014


Βρισκόμαστε πλέον στην αυγή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία ορίζεται ως «η συγχώνευση των τεχνολογιών που διαπλέκει τα όρια μεταξύ των φυσικών, ψηφιακών και βιολογικών σφαιρών», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2016 [3]. Έχοντας πλέον στη διάθεσή μας την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και τα δεδομένα (που βρίσκονται κυριολεκτικά παντού), μπορούμε να αναζητήσουμε νέους τρόπους που αυτά τα «εργαλεία» θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κατασκευαστές ρομπότ και οι ερευνητές χρησιμοποιούν το πάθος τους για ρομποτική για να βοηθήσουν το περιβάλλον. Ένα ρομπότ δεν θα λύσει όλα τα προβλήματά μας, αλλά από κοινού μπορούμε όλοι να εργαστούμε για να κάνουμε τη διαφορά αναφέρουν σχετικά [4].

Επιπλέον, ο Οργανισμός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – World Robot Olympiad [5] για το ερχόμενο έτος 2020 θα έχει ως κύριο θέμα τον 13ο στόχο αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της». Ο διαγωνισμός της Ολυμπιάδας 2020 θα διεξαχθεί στον Καναδά, ενώ ο Εθνικός μας διαγωνισμός (προκριματικός της Ολυμπιάδας)[6] θα πραγματοποιηθεί, διαβαθμισμένα ανά περιφέρεια, την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Μέσα από τους διαγωνισμούς τα παιδιά αναπτύσσουν νέα εφόδια και δεξιότητες που είναι πολύτιμα για το μέλλον τους, όπως η ομαδικότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη επιλύοντας ένα από τα ποιο σημαντικά σύγχρονα προβλήματα.

Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει, μπορείτε να γνωρίσετε παρακάτω πέντε ρομπότ που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή σήμερα, και γιατί όχι, να προτείνετε και να δημιουργήσετε το δικό σας ρομπότ που θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχοντας, στον σημαντικότερο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην Ολυμπιάδα.

1. Τα ρομπότ φυτεύουν δέντρα [7]

Η ομάδα της SkyGrow ανέπτυξε το Growbot, ένα μη επανδρωμένο όχημα που φυτεύει δέντρα 10 φορές ταχύτερα απ’ ότι ένας άνθρωπος και με το μισό κόστος. Τα ρομπότ φυτεύουν δέντρα αντί για σπόρους, επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στη νέα τους θέση. Η SkyGrow σχεδιάζει να κατασκευάσει 4.500 Growbots, βοηθώντας τα δάση να ανακάμψουν παντού.

2. Ρομπότ συλλέγουν ενέργεια από τα κύματα και τον ήλιο [8]

Το ρομπότ Wave Glider από την Liquid Robotics μοιάζει με σανίδα ιστιοπλοΐας και έχει ενσωματωμένους ηλιακούς συλλέκτες. Επιπλέον, καθώς κινείται κατά μήκος της επιφάνειας του ωκεανού μετατρέπει την κίνηση των κυμάτων σε ενέργεια. Η αποθηκευμένη ενέργεια επαναφορτίζει τις μπαταρίες που χρειάζεται για τους αισθητήρες και βοηθά στην κίνηση του ρομπότ.

3. Ρομπότ «τρώνε» την ρύπανση του νερού [9]

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Permaculture στην Αυστραλία αποκάλυψε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός Row-bot που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το οποίο απομακρύνει τη ρύπανση από το νερό και τη μετατρέπει σε ενέργεια. Το ρομπότ κολυμπά απορροφώντας μικρόβια τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούν τη μηχανή του σκάφους για να ταξιδέψει στον ωκεανό. Δεν είναι πραγματικά διαφορετικό από ένα φίλτρο καρχαρία-φαλαινών που τρώει ζωοπλαγκτόν αναφέρουν χαρακτηριστικά.

4. Ρομπότ συλλέγουν τα απορρίμματα ποταμών [10]

Η ρύπανση έρχεται σε όλες τις μορφές, από λάδια και άλλες χημικές ουσίες έως πλαστικές σακούλες και καλαμάκια. Η εταιρεία Urban Rivers ανέπτυξε ένα ρομπότ για τον ποταμό Σικάγο. Το ρομπότ επιπλέει κατά μήκος του ποταμού και συλλέγει σκουπίδια για να διατηρήσει την υδάτινη οδό καθαρή.

5. Τα ρομπότ κάνουν την ανακύκλωση ευκολότερη [11]

Η ανακύκλωση των σκουπιδιών σε κατηγορίες αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία για τον άνθρωπο. Η εταιρία AMP Robotics ελπίζει να κάνει την ανακύκλωση ευκολότερη. Τα ρομπότ της χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να διακρίνουν τα αντικείμενα πάνω σε έναν κυλιόμενο ιμάντα ανακύκλωσης και να καταγράφουν τι είναι το καθένα. Τα ρομπότ μπορούν στη συνέχεια να ταξινομήσουν τα υλικά και να τα τοποθετήσουν σε καθορισμένους κάδους ανά κατηγορία υλικού.

 

Αναφορές

[1] https://www.un.org/sustainabledevelopment/climate-change/

[2] https://solarimpulse.com/global-warming-solutions

[3] https://auclimate.wordpress.com/2018/04/18/how-the-fourth-industrial-evolution-will-help-predict-and-deal-with-climate-change/

[4] https://blog.ozobot.com/steam/robots-helping-fight-climate-change/

[5] https://wro-association.org/home/

[6] https://wrohellas.gr/

[7] https://www.skygrow.com.au/

[8] https://www.liquid-robotics.com/wave-glider/how-it-works/

[9] https://permaculturenews.org/2017/04/17/pollution-eating-robots-help-protect-planet/

[10] https://www.urbanriv.org/

[11] https://www.amprobotics.com/


*O Δημήτρης Κράββαρης είναι μηχανικός πληροφορικής και οργανωτικός υπεύθυνος του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO για την Περιφέρεια Ηπείρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ