dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Robot-Hood», o τετράποδος «δασοφύλακας»

Εικόνα του άρθρου «Robot-Hood», o τετράποδος «δασοφύλακας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2021, 13:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ρομπότ που ξεχωρίζει για την ικανότητα του να «βλέπει» πυρκαγιές, ανιχνεύοντας καπνό, φλόγα και αλλαγές μέσα στο δάσος και να «χτυπά» συναγερμό, κατασκεύασε μαθητής από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Ο Θόδωρος Τσαούσης σήμερα πρωτοετής στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ο δημιουργός του Robot Hood ή Ρομπότ των Δασών, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη 85η ΔΕΘ στο stand του NOESIS, όπου εκτέθηκαν διάφορες μαθητικές εφευρέσεις, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον επιστημόνων και πολιτικών. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να τοποθετηθεί πιλοτικά το ρομπότ των δασών, στο πάρκο Κόδρα.

Το Robot-Hood μπορεί να κυκλοφορεί πλήρως αυτόνομα στο δάσος πραγματοποιώντας «περιπολίες», δίχως να αποφορτίζεται καθώς διαθέτει φιλικό προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκό πάνελ. 

«Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τετράποδο δασοφύλακα, ο οποίος αντιλαμβάνεται ερεθίσματα με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και ενός νευρωνικού δικτύου. 

Μέσω ενσωματωμένης κάμερας αναγνωρίζει αλλοιώσεις- διαφοροποιήσεις στην εικόνα που καταγράφει και μεταδίδει και στη συνέχεια ενημερώνει είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αποψιλώσεις ή ρίψη μπαζών στην περιοχή» εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Θοδωρής Τσαούσης.

 

«Ρομπότ με πόδια»

Ιδιαιτερότητα του Robot- Hood είναι πως διαθέτει «πόδια» και όχι τροχούς, βάση των οποίων κινούνται οι περισσότερες ρομποτικές κατασκευές. «Δεν ήθελα να κάνω πάλι ένα συνηθισμένο ρομπότ με τροχούς. Βρήκα εντυπωσιακά τα ανθρωποειδή ρομπότ που κατασκεύασε η εταιρία, Boston Dynamics και ήθελα να κάνω κάτι αντίστοιχο. 

Το ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό πάνω στα νευρωνικά δίκτυα συνέπεσε χρονικά με μια ακόμη περίοδο που οι πυρκαγιές έπλητταν την χώρα, το καλοκαίρι του 2020, και έτσι είχα την ιδέα να κατασκευάσω ένα ρομπότ παρόμοιας τεχνολογίας που θα εξυπηρετούσε στην αποτροπή τέτοιων φυσικών καταστροφών. Τότε όμως η κατασκευή ήταν αρκετή πρώιμη, αναγνώριζε μόνο το έντονο κόκκινο χρώμα και τον καπνό, τώρα βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο».

Ο Θοδωρής Τσαούσης, φοιτητής πλέον στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, εμφάνισε νωρίς την κλίση του προς την τεχνολογία και την εφευρετικότητα. «Από το δημοτικό έκανα πάντα κατασκευές, ασχολούμουν με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και αυτοκίνητα. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με Lego, πάντα με κατασκευές από πρώτες ύλες» τόνισε, ενώ επισήμανε πως με τον προγραμματισμό άρχισε να ασχολείται μόλις στην Α’ Γυμνασίου.

 

Οι προκλήσεις

Για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε μέχρι να φτάσει από το όραμα στην υλοποίηση του εγχειρήματος αναφέρει ότι «το κυριότερο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι η εύρεση οικονομικής ενίσχυσης. Προσπαθούσαμε όσο το δυνατόν πιο οικονομικά να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα». Το να βρει τα κατάλληλα εξαρτήματα ήταν επίσης άλλη μια δυσκολία που απαίτησε χρόνο. 

«Στην αρχή, η κατασκευή είχε προβλήματα. Ήταν πολύ αδύναμοι οι κινητήρες ενώ το ρομπότ ήταν υπερβολικά βαρύ και ογκώδες, ενώ χρονοβόρος ήταν και ο προγραμματισμός ώστε να ρυθμιστεί σωστά το κέντρο βάρους που επιτρέπει την σωστή κίνηση του ρομπότ» αναφέρει.

Το Robot Hood πλέον, έχει πάρει μια μορφή με την οποία κινείται αλλά δεν είναι ακόμη τελειοποιημένο από την άποψη ότι «δεν μπορώ να το αφήσω στο δάσος, δεν είναι αδιάβροχο, δεν μπορεί να κάνει περίπλοκες κινήσεις, όπως να ανέβει σκαλιά». Στους άμεσους στόχους του 18χρονου είναι να λάβει την οριστική του μορφή μέχρι τον Οκτώβρη.

Το project αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε με την συνδρομή, επίβλεψη και υποστήριξη του καθηγητή Πληροφορικής, Γεώργιου Νικολάκη. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου τον Απρίλιο του 2021, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής τον Δεκέμβρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3