Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας νέος τρόπος να πλέκει κανείς

Εικόνα του άρθρου Ένας νέος τρόπος να πλέκει κανείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2016, 14:16
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα τελευταία περίπου πέντε χρόνια είδαν τον διαδραστικό πίνακα της «Έναστρης Νύχτας» του Βαν Γκογκ με δημιουργό τον Γιαννιώτη Πέτρο Βρέλλη.

Από την πρώτη στιγμή αυτή, o διεθνής Τύπος είπε τα καλύτερα για τον δημιουργό του, ενώ το έργο εκτέθηκε σε πολλά μουσεία, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ. Αυτό που έκανε ο Πέτρος Βρέλλης ήταν να δώσει κίνηση στις χαοτικές δίνες της «Έναστρης Νύχτας» με τον χρήστη να αλληλεπιδρά (με τη βοήθεια της επιφάνειας αφής) στον πίνακα. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Μερικά χρόνια μετά, ο δημιουργός αυτός επανέρχεται με ένα νέο ολοκληρωμένο πρότζεκτ -αυτή τη φορά εμπνευσμένος από τα έργα τέχνης του Ελ Γκρέκο. 


Αυτό το πρότζεκτ εξερευνεί έναν τελείως νέο τρόπο για να πλέκει κανείς. Το πλέξιμο γίνεται με το χέρι. Χιλιάδες μέτρα μίας και μοναδικής μαύρης κλωστής πλέκονται σε ένα σχέδιο που επιβάλλεται από έναν ειδικά σχεδιασμένο αλγόριθμο. Αν και η τεχνολογία βοηθάει πολύ, το τελικό έργο τέχνης δεν φέρει πάνω του τίποτα το τεχνολογικό. «Είναι κάτι διαφορετικό από την 'Έναστρη Νύχτα'. Έχει διαφορετική αντίληψη» λέει στον «Τύπο» ο Πέτρος Βρέλλης, ιδιαίτερα χαρούμενος για το ολοκληρωμένο αυτό νέο του πρότζεκτ. Η πρώτη σειρά των πλεγμένων πορτραίτων βασίζεται σε πρόσωπα που απεικονίζεται σε πίνακες του Ελ Γκρέκο.

Σήμερα, ο δημιουργός ζει στην Πρέβεζα, όπου μετακόμισε πριν από δύο χρόνια. Εκεί συνεχίζει να εργάζεται σε υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου. Το επάγγελμά του είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Παράλληλα, όμως, έχει αποφοιτήσει και από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το μεγάλο του χόμπι είναι τα βίντεο αρτ και η τέχνη. Και εκεί συνεχίζει να πειραματίζεται...



...και η "Έναστρη νύχτα"


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back