Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

UNESCO ζητά και ο Δήμος Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου UNESCO ζητά και ο Δήμος Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2019, 21:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα δικά της αιτήματα κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η δημοτική αρχή Δωδώνης. Ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Εκεί επανέφερε το αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως και την καταχώριση των μολύβδινων χρηστηρίων (γνωστά ως ελάσματα) του Μαντείου στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου».

Ζήτησε, επίσης, την επανεξέταση της Α’ ζώνης προστασίας και τον περιορισμό της στη βάση των ρυθμίσεων που ίσχυαν προ του 1992 –ένα ζήτημα ιδιαίτερο σοβαρό και με πολλές ενστάσεις-, όπως και τη λειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, με απευθείας εκμίσθωση, καθώς υπήρξαν ήδη δύο άκαρπες δημοπρατήσεις. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε δημότες της περιοχής.

Κατά τα άλλα, έθεσε διάφορα αιτήματα: από τη σύνδεση της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου με την Ιόνια οδό μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2015.

Για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε ότι αυτή «εξακολουθεί να μην έχει τη συναίνεση των κατοίκων» και ζήτησε τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικού οφέλους 5%, απευθείας στον Δήμο, όπως και τη δέσμευση της εταιρείας να απασχολεί εργατικό δυναμικό από την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back