Η Βενετία κινδυνεύει να μπει στη μαύρη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, αν οι ιταλικές αρχές δεν κάνουν περισσότερα για την προστασία της εύθραυστης πόλης.
Η Unesco συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στον κατάλογο κινδύνου για την πολιτιστική κληρονομιά, λέγοντας σε ανακοίνωσή της σήμερα ότι η πόλη αντιμετωπίζει «μη αναστρέψιμη» ζημιά λόγω μιας σειράς προβλημάτων που κυμαίνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως τον μαζικό τουρισμό.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που η Βενετία, η οποία εγγράφηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1987, απειλείται με τη μαύρη λίστα.
«Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υποβάθμισης λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού, απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική οικουμενική αξία του αγαθού» ανέφερε η Unesco στην ανακοίνωσή της
«Επιπλέον, οι συνδυασμένες επιπτώσεις των ανθρωπογενών και των φυσικών αλλαγών προκαλούν υποβάθμιση και ζημιές στις δομημένες δομές και τις αστικές περιοχές».
Επιπλέον η Unesco κατέγραψε «έλλειψη σημαντικής προόδου» από την Ιταλία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, λέγοντας ότι οι βελτιώσεις «παρεμποδίστηκαν περαιτέρω από την έλλειψη συνολικής κοινής στρατηγικής σκέψης».
Η σύσταση θα τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco στο Ριάντ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πλοία και φράγματα
Η σύσταση έγινε παρά το γεγονός ότι η Ιταλία εκπλήρωσε το αίτημα της Unesco το 2021 να απαγορεύσει στα κρουαζιερόπλοια βάρους άνω των 25.000 τόνων να ελλιμενίζονται στη λιμνοθάλασσα. Τα πλοία ελλιμενίζονται τώρα στο βιομηχανικό λιμάνι της Marghera.
Το αντιπλημμυρικό φράγμα της Βενετίας, το Mose, τέθηκε τελικά σε λειτουργία το 2020 μετά από χρόνια καθυστέρησης, με αφορμή τις σοβαρές πλημμύρες στην πόλη στα τέλη του 2019.
Unesco δήλωσε ότι τα μέτρα που πρότεινε η Ιταλία για την αντιμετώπιση των «πολύπλοκων ζητημάτων» στη Βενετία ήταν «ακόμη ανεπαρκή και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω».