Την πρόταση για διεκδίκηση της ένταξης του Κάστρου των Ιωαννίνων και του Νησιού στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO καταθέτει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. «Θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον συνθήκες…» τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Η παρέμβασή της γίνεται με αφορμή την υλοποίηση μέρους του σχεδιασμού από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη δημιουργία πάρκου πολιτισμού στην περιοχή γύρω από την ακρόπολη του Ασλάν πασά, στο Κάστρο.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων συνδέει την πρότασή της και τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, που δίνει τη δυνατότητα «ανάπτυξης ενός δικτύου ιστορικών πόλεων οι οποίες είναι ενταγμένες ή θα ενταχθούν στον κατάλογο της Unesco ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάςς και θα πλαισιώνονται και με τα υπόλοιπα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια». Και στα Δυτικά Βαλκάνια, στην UNESCO συμμετέχουν το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου, η οχυρωμένη πόλη του Κότορ, η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, το λιμάνι του Τρογκίρ και το Σπλιτ με το παλάτι του Διοκλητιανού.
«Η ολοκλήρωση του Δυτικού Άξονα των Βαλκανίων την επόμενη επταετία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών-επισκεπτών που θα έρχονται στην χώρα μας από την Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη με το αυτοκίνητό τους. Είναι γνωστό ότι το 20% των ευρωπαίων τουριστών ταξιδεύει οδικώς και αρέσκεται σε μη οργανωμένα ταξίδια» επισημαίνουν οι ξενοδόχοι.
Τα τελευταία χρόνια, τα αιτήματα φορέων για ένταξη μνημείων στην UNESCO πληθαίνουν. Κι αυτό επειδή οι φορείς τα συνδέουν περισσότερο με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Στην Ήπειρο, από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες υφίσταται η διαχρονική προσπάθεια για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (που προσπαθεί … ακόμα να γίνει αρχαιολογικό πάρκο μέσω της ενοποίησής της). Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης.
Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η εκπόνηση του φακέλου της υποψηφιότητας του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου της UNESCO, ενώ πρόσφατα και τα Τζουμέρκα εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την UNESCΟ με «πυρήνα» τα θρησκευτικά μνημεία.
Η πρόταση για ένταξη του Νησιού στην UNESCO δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου Μωυσή Ελισάφ την είχε αναδείξει σε κεντρικό άξονα για την τουριστική προβολή της πόλης των Ιωαννίνων κατά την προεκλογική περίοδο.
«Με αυτόν τον τρόπο το Νησί θα διασφαλίσει τη θέση που του αξίζει, θα έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν θα εξαρτάται κάθε φορά από τις ικανότητες ή την ανικανότητα μιας δημοτικής αρχής και κυρίως θα τύχει παγκόσμιας προβολής γιατί αυτή του αξίζει», είχε τονίσει ο κ. Ελισάφ τον Απρίλιο του 2019 (διαβάστε εδώ)...