ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: «Η μνήμη μου είναι μια χαρά»

Εικόνα του άρθρου Τζο Μπάιντεν: «Η μνήμη μου είναι μια χαρά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 10:28
ΚΟΣΜΟΣ

O «ηλικιωμένος» Τζο Μπάιντεν δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για την εν γνώσει του λήψη απόρρητων εγγράφων όταν αποχώρησε από την αντιπροεδρία το 2017, δήλωσε την Πέμπτη εισαγγελέας, προκαλώντας την αποδοκιμασία του προέδρου, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ δήλωσε σε έκθεσή του ότι επέλεξε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις έπειτα από έρευνα 15 μηνών, επειδή ο Μπάιντεν συνεργάστηκε και θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί, περιγράφοντάς τον ως έναν «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».

Ο Μπάιντεν, σε μια οργισμένη διάψευση, είπε ότι «η μνήμη του είναι μια χαρά». Συγκινησιακά φορτισμένος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στον Λευκό Οίκο, επιτέθηκε στον ισχυρισμό του δικηγόρου ότι είχε ξεχάσει πότε πέθανε ο γιος του, ο Μπο, και είπε πως η κατηγορία ότι κράτησε εσκεμμένα το απόρρητο υλικό ήταν «απλά λάθος».

Η απόφαση του Χουρ, εξασφαλίζει ότι ο Μπάιντεν δεν κινδυνεύει με φυλάκιση για κακό χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων, σε αντίθεση με τον αναμενόμενο αντίπαλό του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά θα προκαλέσει περαιτέρω αμηχανία στον Μπάιντεν, 81 ετών, καθώς ο γηραιότερος άνθρωπος που διετέλεσε ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να υπηρετήσει άλλη μια τετραετία.

«Ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαστεί στους ενόρκους, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μαζί του, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη», έγραψε ο Χουρ, ο οποίος διετέλεσε κορυφαίος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μέριλαντ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και επιλέχθηκε να ηγηθεί της έρευνας για τον Μπάιντεν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ τον Ιανουάριο του 2023.

Ο πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ το 2021 ως συνομιλία με τον εκλιπόντα Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, αντέδρασε στις περιγραφές της ανάκλησής του.

«Η μνήμη μου είναι μια χαρά», είπε, προσθέτοντας ότι χαίρεται που ειδικός εισαγγελέας εξέτασε την υπόθεση.

Σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Μπάιντεν φάνηκε να μπερδεύει τους προέδρους του Μεξικού και της Αιγύπτου.

Ο Χουρ έγραψε ότι η μνήμη του Μπάιντεν ήταν «σοβαρά περιορισμένη» όταν τον ανέκριναν τα μέλη της εισαγγελικής του ομάδας. Ο Μπάιντεν ξέχασε ποια χρονιά ξεκίνησε η θητεία του ως αντιπρόεδρος υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και πότε έληξε, έγραψε ο Χουρ, και ξέχασε ποια χρονιά πέθανε ο γιος του Μπό.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι τα κενά μνήμης του δεν ήταν ασυνήθιστα για κάποιον που προσπαθεί να περιγράψει γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από χρόνια. «Τέτοια σχόλια δεν έχουν καμία θέση σε μια έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης», έγραψαν σε σχόλια που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Χουρ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back