δεη πισω tc1
ΕΛΛΑΔΑ

Τζακ Λιου: «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το κλειδί»

Εικόνα του άρθρου Τζακ Λιου: «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το κλειδί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2016, 17:30
ΕΛΛΑΔΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο Αμερικανός υπουργός παρατήρησε ότι ήταν μεγάλη πρόκληση να ληφθούν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και τα προβληματικά δάνεια, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Λιου ανέφερε ότι σταθερή θέση τού είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα πλαίσια ενός ευρύτερου πλαισίου που θα ευνοεί τις επενδύσεις και την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν είναι σημαντικά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Λιου τόνισε ότι το ζήτημα του στόχου πρέπει να «δουλευτεί με τους θεσμούς«, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μείγματα πολιτικής για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, προσθέτοντας ότι το αφήνει στους θεσμούς να βρουν το κατάλληλο μείγμα.

Ερωτηθείς για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι σημαντικό να είναι είναι το Ταμείο μέρος της συζήτησης καθώς «φέρνει άλλη προοπτική«.

Το ΔΝΤ είναι επικεντρωμένο στην αναδιάρθρωση του χρέους και θέτει το ερώτημα αν οι προβολές (π.χ. για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ.) είναι ρεαλιστικές, τόνισε, προσθέτοντας πως τα επιχειρήματα του Ταμείου για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι σημαντικά.


Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Και αυτό», πρόσθεσε, «είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους». 

Ακόμη, ο ΥΠΟΙΚ έκανε γνωστό πως με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν και θέματα του προγράμματος, «τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back