ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λιου βλέπει Τσίπρα και Τσακαλώτο

Εικόνα του άρθρου Ο Λιου βλέπει Τσίπρα και Τσακαλώτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2016, 13:14
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, καθώς και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τζακ Λιού, μιλώντας στους Financial Times έκανε απευθείας σύνδεση της κατάστασης στην Τουρκία με την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στέλντοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το εδώ και χρόνια επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταθεί η οικονομία της σε στερεή βάση.

«Θα ήλπιζα (ότι η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον», δήλωσε ο κ. Λιου, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο κ. Λιου εξέφρασε την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές. «Νομίζω ότι διαβήκαμε το κατώφλι ως προς το ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες θα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back