ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

#typos151: Από την έξοδο Καραμανλή ως τα «greek statistics»

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από την έξοδο Καραμανλή ως τα «greek statistics»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2023, 12:26
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της    κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές    περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, εκεί. 

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Πρόωρες εκλογές και νέα θητεία Καραμανλή

16 Σεπτεμβρίου 2007: Λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές η ΝΔ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και παίρνει 41,84%, έναντι 38,10% του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει την εσωκομματική αμφισβήτηση από το βράδυ των αποτελεσμάτων κιόλας, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πηγαίνει να κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο, βρίσκει όμως την αίθουσα Τύπου κλειστή. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του στο 5,89% και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 3,26%. Την ίδια μέρα με τις ελληνικές εκλογές, ξεκινάει επίσημα η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση: Χρεοκοπεί η Lehman Brothers, μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες και η τράπεζα Merrill Lynch εξαγοράζεται από την Bank of America.

Γιώργος Παπανδρέου ξανά στο ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος στον Συνασπισμό

Στις 11 Νοεμβρίου 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει ξανά τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Παπανδρέου, παρότι θα πιεστεί να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος και ιδιαίτερο βάρος από τη δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε τρία χρόνια, παίρνει το 55,57% των ψήφων έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη. Συνολικά ψήφισαν 738.078 φίλοι και μέλη του κόμματος.

Συνολικά ψήφισαν 738.078 φίλοι και μέλη του κόμματος.

Στο μεταξύ, το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου του 2008.  Ο Αλέκος Αλαβάνος αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος και στις εκλογές, είναι υποψήφιοι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και ο Φώτης Κουβέλης. Ο Αλέξης Τσίπρας  εξελέγη με ποσοστό 70%.

Δολοφονείται ο Αλέξης Γρηγορόπουλος

Στις 6 Νοεμβρίου 2008 αστυνομικοί δολοφονούν στα Εξάρχεια τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ακολουθούν μαζικές συγκεντρώσεις και οργισμένες αντιδράσεις πολιτών σε όλη τη χώρα. Ο νεαρός δέχεται σφαίρα από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος περιπολούσε μαζί με το συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Οι ταραχές που ξεσπούν αντιμετωπίζονται με ακραία αστυνομική βία και διαρκούν αρκετές μέρες. Ο  Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια και σε δεύτερο βαθμό αποφυλακίστηκε, το 2022. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στην απόφαση.

Η παραδοχή της κρίσης

Την 1 Μαρτίου 2009, μετά την έκτακτη  σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για «διαφύλαξη της ομαλής  λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς». Ο έλληνας πρωθυπουργός συμπληρώνει οι ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν με την «αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, καθώς και τις συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση».  Είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της κρίσης, σε τόσο επίσημο επίπεδο, στην Ελλάδα.

Δεύτερες πρόωρες κάλπες

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας , μόλις λίγους μήνες μετά την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το θέμα. Κάνει την ανακοίνωση με διάγγελμα και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποχωρεί από το βήμα πριν καν κλείσουν οι κάμερες. Έκτοτε, ο κ. Καραμανλής έχει παρέμβει πολύ σπάνια στην πολιτική ζωή της χώρας δημόσια. Στις 4 Οκτωβρίου 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις εκλογές με μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στη νεότερη κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας, με 43,92% έναντι 33,48% της ΝΔ.  Το ρεκόρ θα σπάσει η εκλογική νίκη της ΝΔ, τον Μάιο του 2023. Το ΚΚΕ λαμβάνει 8.15%, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα 5,20% και το κόμμα του ΛΑΟΣ 3,80%.

Τα greek statistics

20 Οκτωβρίου 2009: Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το αυξημένο έλλειμμα της Ελλάδας στο ECOFIN.

Δύο μέρες αργότερα, ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ελληνικά χρεόγραφα σε Α-. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του '09 είχε «τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

O πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου διώχθηκε, απαλλάχθηκε από κατηγορίες, αλλά καταδικάστηκε μετά από έφεση, το 2017. Δικαιώθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2023. Στο μνημόνιο Ιουλίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην απαίτηση για «αυτονομία της ΕΛΣΤΑΤ».

Στις 8 Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ελληνικά χρεόγραφα από «Α-» σε «ΒΒΒ+» και το κόστος δανεισμού για τη χώρα αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3