Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κοινοβουλευτική Ελλάδα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Η κοινοβουλευτική Ελλάδα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 18:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων φιλοξενεί από χτες 23/3 την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», που επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τη Βουλή, στην έκθεση αξιοποιήθηκαν «σπάνια τεκμήρια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να προβληθούν δύο σχεδόν αιώνες κοινοβουλευτικού βίου».

Υπάρχουν υλικά από τις πρώτες εθνοσυνελεύσεις , μέχρι τις συνεδριάσεις κατά την εδραίωση του κοινοβουλευτισμού, αλλά και από τις κρίσεις: Μεσοπόλεμος, χούντα, μεταπολίτευση.

«Η κοινοβουλευτική δράση δύο αιώνων αναδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες, εικαστικές αποτυπώσεις, αφίσες, φυλλάδια υποψηφίων πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, σχεδιαγράμματα, χάρτες, αποσπάσματα από επίκαιρα, κινηματογραφικές, ταινίες βίντεο και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές», αναφέρει η Βουλή.

Χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Η ΠτΔ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός συνυφαίνεται με τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση των Ελλήνων και την αγωνιστική, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, πρόσληψη των εκλογών» και ο κ. Τασούλας ότι «ο κοινοβουλευτισμός τελικά είναι το υπεύθυνο και ελεύθερο σύστημα που επιλέξαμε για να ορίσει το πεπρωμένο μας. Η γνώση της πολυκύμαντης πορείας του θα μας βοηθήσει να τον στηρίξουμε, βελτιώνοντας τον. Γιατί όσο βελτιώνεται ο κοινοβουλευτισμός, τόσο θα βελτιώνεται και η μοίρα του τόπου μας.»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την έκθεση, καθώς, όπως είπε, αποτυπώνει με ενάργεια τα 200 χρόνια της ιστορίας μας από το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας μέχρι και τις πιο πρόσφατες εκλογές του 2019.

«Κάθε ψηφίδα, ακόμη και κάθε προσωρινή ήττα του Κοινοβουλευτισμού, ήταν εν τέλει ενδυνάμωση της δημοκρατίας ώστε να μπορούμε σήμερα να την θεωρούμε δεδομένη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και υπεύθυνος πολιτισμού της ΝΔ, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κοινοβουλευτική ανάπτυξη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναζητήσεις του ελληνικού λαού».

Στην πολιτική ζωή των Ιωαννίνων στον Μεσοπόλεμο, μετά τις πρώτες εκλογές τον Μάϊο του 1915 επικέντρωσε την ομιλία του ο Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back