Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τώρα ο Δήμος ζητάει χρήματα για τις καθαρίστριες

Εικόνα του άρθρου Τώρα ο Δήμος ζητάει χρήματα για τις καθαρίστριες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2022, 17:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από μια εβδομάδα «κρίσης», ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να βάλει στο «κάδρο» της έλλειψης καθαριστριών, το Υπουργείο Εσωτερικών. Tην ίδια ώρα η προκήρυξη για την πρόσληψη 126 καθαριστριών, λιγότερων κατά 40 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, «τρέχει».

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έστειλε επιστολή στον υπουργό Μάκη Βορίδη, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτή η κίνηση είναι αφενός λογική, αφετέρου ελαφρά αργοπορημένη, καθώς αρχικά ο Δήμος τήρησε αμυντική στάση απέναντι στις καθαρίστριες, αφήνοντας εκτός ευθυνών το υπουργείο-παρότι ο ίδιος αδυνατεί να δώσει τα ίδια ποσά με πέρυσι για να καλύψει τις ανάγκες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ αρχικά η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη μείωση του αριθμού εργαζόμενων, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας, σε επίπεδα που οι καθαρίστριες κατήγγειλαν ότι δεν είναι επαρκή, ο δήμαρχος στην επιστολή παραθέτει όλα τα επιχειρήματα που στηρίζουν τις περισσότερες προσλήψεις.

Επίσης, ο Δήμος αναφέρει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν επιτρέπει την αντίστοιχη περσινή δαπάνη. Τότε, το υπουργείο και πάλι χρηματοδότησε λιγότερες προσλήψεις, αλλά ο Δήμος κάλυψε τις παραπάνω ανάγκες.

Ο κ. Ελισάφ είναι σε επικοινωνία με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό στους Δήμους όλης της χώρας. Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ανάρτησή του ανέφερε ότι το υπουργείο χρησιμοποίησε «εξορθολογισμένη μέθοδο» για τη χρηματοδότηση.

Το θέμα θα συζητηθεί και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Η επιστολή έχει ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών

Ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων σχολικών καθαριστριών καθορίζεται  με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία  κάθε Δήμου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που  ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες προσωπικού, η  γεωγραφική διασπορά των σχολικών συγκροτημάτων και οι αποστάσεις μεταξύ  αυτών, αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη  διάρκεια του σχολικού έτους. Αν αναλογιστούμε δε ότι κατά την προσεχή  σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων  δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι ενδεχομένως κληθούμε να  αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας covid-19 με  εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεστε ότι οι  Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν περαιτέρω για να καλύψουν τόσο  τις υφιστάμενες ανάγκες όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν.
Ο  Δήμος μας, προκειμένου να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν,  αποφάσισε να καλύψει με δικούς του πόρους τις μισθολογικές δαπάνες των  σχολικών καθαριστριών, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του κατά  περίπου 300.000,00€, στερώντας έτσι χρήματα από τους Δημότες μας και  αδυνατώντας να καλύψουμε άλλες επείγουσες ανάγκες.
Επιπλέον, στην όλη προσπάθεια θα συνδράμει και ελάχιστο προσωπικό κοινωφελούς εργασίας.
Κατά  την προηγούμενη χρονιά υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου  η οποία ανήλθε στις 950.000 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των  σχολείων λόγω και τις πανδημίας.
Φέτος δεν υπάρχει ανάλογη  δυνατότητα. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και φέτος, καθώς  λόγω των αυξημένων αναγκών μας (ενεργειακό κόστος, κόστος ανατιμήσεων  στις προμήθειες υλικών και βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας των  Δήμων, κόστος ανατιμήσεων στην εκτέλεση των τεχνικών έργων κ.λπ) δεν  μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτούμενες δαπάνες για τις σχολικές  καθαρίστριες, δαπάνες που δεν αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων μας, αλλά  του ίδιου του κράτους.
Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα το συμφέρον των  παιδιών και των εκπαιδευτικών μας και προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε  ακραίες καταστάσεις – όπως ήδη συνέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας - σας ζητώ να εξαντλήσετε τα  περιθώρια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, ώστε τα σχολεία μας να  λειτουργήσουν με ασφάλεια και την επόμενη χρονιά

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back