Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

​Τσίπρας-Ομπάμα: Μίλησαν για χρέος και προσφυγικό

Εικόνα του άρθρου ​Τσίπρας-Ομπάμα: Μίλησαν για χρέος και προσφυγικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2016, 23:31
ΕΛΛΑΔΑ

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου.

Στην συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε το προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει τη δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε το Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόησή του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

Όπως υπογραμμίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών κέντρων εξουσίας.


ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΟΛΑΝΤ-ΡΕΝΤΣΙ

Επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, με αντικείμενο τη συνεργασία νοτιοευρωπαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στη Βαρσοβία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε την τρομοκρατία στην Τουρκία, τη συνέχιση της συνεργασίας για το προσφυγικό. Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρυντό και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back