Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Ο εθνικισμός δεν έχει θέση στα Βαλκάνια

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας: Ο εθνικισμός δεν έχει  θέση στα Βαλκάνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2017, 13:44
ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας έστειλαν χθες οι ηγέτες Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Το κοινό μας μέλλον στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στον εθνικισμό, όπως συνέβη στο παρελθόν, δυστυχώς, αλλά ούτε και σε σχεδιασμούς τρίτων για την περιοχή μας, μπορεί να κτιστεί πάνω στις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη σημασία στην αναζωογόνηση της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Θα εργαστούμε προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η στρατηγική του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα του στις διαδικασίες για την ένταξη στην Ε.Ε. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενεργειακή διασύνδεση της Σερβίας με τη Βουλγαρία και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Καταλονία, λέγοντας πως το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία, χωρίς καν να προηγηθεί δημοψήφισμα και ότι η Σερβία έπεσε «θύμα» της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. 

«Εχουμε τα ίδια οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και τόνισε πως στόχος είναι και η ενεργειακή ανεξαρτησία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back