Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Εποικοδομητική η συνάντηση με τη Μέι

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας: Εποικοδομητική η συνάντηση με τη Μέι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2018, 01:06
ΕΛΛΑΔΑ

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με την πρωθυπουργό Μέι, σε μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική -θα έλεγα-  στιγμή για την Ελλάδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι στην Downing Street.

Στην ίδια συνάντηση  ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στη Βρετανίδα ομόλογό του και το μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα, αυτό της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι «για μας, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση». 

«Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Η φυσική τους θέση είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».

Αξιολογώντας την έως τώρα επίσκεψη του στην βρετανική πρωτεύουσα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, επισήμανε ότι το τάιμινγκ ήταν «εξαιρετικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα». Αυτό, είπε, σηματοδότησε και η σημερινή τους ουσιαστική συνεργασία με την Τερέζα Μέι.

Ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με την πρωθυπουργό Τ. Μέι για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία, και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να έχουν το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα μετά και την παραίτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν ανησυχώ καθόλου. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια. Θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας. Δεν ανησυχώ καθόλου». 

Φωτογραφία: Twitter



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back