ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Θέλουμε ξεκάθαρη απάντηση για εργασιακά

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας: Θέλουμε ξεκάθαρη απάντηση για εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2017, 16:23
ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση και μάλιστα ξεκάθαρη για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της. Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη. Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία» σημειώνει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση».

Υπογραμμίζει δε, ότι εναπόκειται στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας, και απαντά: «Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου αυτό το δικαίωμα περιορίζεται».

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτευγμάτων του κοινού ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ’ αυτών -όπως αναφέρει- την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις «βέλτιστες πρακτικές» σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια», υπογραμμίζει, «προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

«Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας», αναφέρει και επισημαίνει ότι «άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα».

Για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στο σύνδεσμο που ακολουθεί:  Eπιστολή Τσίπρα.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back