ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τσίπουρο… αλλάζει όνομα

Εικόνα του άρθρου Το τσίπουρο… αλλάζει όνομα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2022, 17:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Πωγωνίου, με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, στηρίζει τους αμβυκούχους και αμπελοκαλλιεργητές και ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει επίμαχες διατάξεις για τα αποστάγματα και στην περίπτωσή μας, το τσίπουρο.

Μερικές μέρες πριν, στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση πέρασε μια διάταξη η οποία στην πράξη αλλάζει όνομα στο τσίπουρο. Συγκεκριμένα, οι «διήμεροι παραγωγοί» χάνουν το δικαίωμα εμπορικής χρήσης της ονομασίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Αντ’ αυτού θα πρέπει να το ονομάζουν «προϊόν διήμερων αποσταγματοποιών».

Επιπλέον, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τριπλασιάζεται και πρακτικά, οι μικροί παραγωγοί αποκλείονται από την παραγωγή των αποσταγμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου στο ψήφισμά του αναφέρει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κανονικές ονομασίες και  ότι πρέπει να παραμείνει ο ΕΦΚ στα 0,59 ευρώ, αντί να αυξηθεί στα 1,48 ευρώ.

Ακόμα, οι παραγωγοί ζητάνε να κάνουν απόσταξη για όλη την αποσπασματική περίοδο και όχι μόνο 5 ημέρες, καθώς και να μπορούν να αποστάζουν τα στέμφυλα μαζί με χυμό (σύζουμο). Τέλος, ζητούν να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τσίπουρου με συγκεκριμένες τιμές ορίων και να ενταχθούν το τσίπουρο και το κρασί στην κατηγορία των προϊόντων οικοτεχνίας, «προκειμένου να μπορούν οι μικροί παραγωγοί να διαθέτουν στην ανοιχτή αγορά τα προϊόντα τους».

Ο Δήμος Πωγωνίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκεται η εξόντωση των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αποσταγματοποιών, η παράδοση του εθνικού παραδοσιακού προϊόντος στα μεγάλα οινοποιεία και αποσταγματοποιεία, η αύξηση της τιμής του προϊόντος στην αγορά και στον καταναλωτή σε ίδιες τιμές με τα εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά».

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές Ιωαννίνων, στον περιφερειάρχη Ηπείρου, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και στους δημάρχους του νομού Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back