ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στις 15 Ιουνίου

Εικόνα του άρθρου Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία στις 15 Ιουνίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2017, 17:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όλοι οι θεσμοί, όλες οι πλευρές και τα κράτη-μέλη συνεχάρησαν την Ελλάδα όσον αφορά την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και κανένας δεν περιμένει κάποια διαταραχή όσο αναφορά αυτό. Ωστόσο το θέμα του χρέους, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αφιερώσαμε σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Θυμάστε όλοι ότι η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα του χρέους τώρα, τα οποία θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. 

Συμφωνήσαμε όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι θα εφαρμοστεί για τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μπορέσουμε εντός τριών εβδομάδων, δεν είναι αδύνατο, είναι πολύ εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», , ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο.

«Είναι θετικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα σχετικά με το πακέτο πολιτικής και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «εφικτή σύντομα».

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διευκόλυνση μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».


Ο ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ

Μεγαλύτερο ρεαλισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε από την Ευρωζώνη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μία ημέρα μετά το αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της Δευτέρας κάναμε πρόοδο, η οποία όμως δεν κρίνεται ως επαρκής» ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και μεγαλύτερη εξειδίκευση».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε μία τελική έγκριση» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος. «Αυτό που θέλουμε είναι μεγαλύτερη εξειδίκευση σ’ αυτά που θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, ο Πολ Τόμσεν υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά υιοθέτησε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, και είναι και αυτό που εμείς θέλαμε», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back