Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τρούφα και μονοπάτια στη "βιτρίνα"

Εικόνα του άρθρου Τρούφα και μονοπάτια στη "βιτρίνα"
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2016, 17:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα κέντρο ενημέρωσης για τα μανιτάρια κι ειδικότερα, την τρούφα, θέλει να δημιουργήσει ο δήμος Ζαγορίου στους Μηλιωτάδες. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει πρόταση για το έργο Inno TRUFFLE (από το νέο ΕΣΠΑ) και εφόσον η πρόταση εγκριθεί και υλοποιηθεί, θα «ταιριάξει» με τη δραστηριότητα αρκετών κατοίκων της περιοχής, ενώ αναμένεται να γίνει και πόλος έλξης για επισκέπτες κ.λπ. Εταίροι του έργου είναι η «Ήπειρος Αναπτυξιακή Α.Ε», (επικεφαλής εταίρος), ο δήμος Ζαγορίου, το ΤΕΙ Ηπείρου, ο δήμος Κοριλιάνο ντ’ Ότραντο και το Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής Ιταλίας.

Από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός κέντρου τρούφας το οποίο θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού για τα είδη της τρούφας τη σημασία της για το περιβάλλον, τη γαστρονομία και την οικονομία, την καλλιέργειά της κ.λπ) αλλά και ως πόλος προσέλκυσης επισκεπτών μέσω της λειτουργίας οργανωμένης θεματικής έκθεσης για την τρούφα. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε με μια αρνητική ψήφο τη μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 225.000 ευρώ. Επίσης, ο δήμος μετέχει ως εταίρος και στην πρόταση που κατατέθηκε από φορείς Ελλάδος και Ιταλίας στο έργο «Βιωσιμότητα περιοχών, εξερευνώντας διαδρομές-πράσινους δρόμους και ιστορίες» STEPS (Sustainable territories exploring paths, green-ways and stories).

Μέσω του προγράμματος, ο δήμος θέλει να καταγράψει πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, άλλες πληροφορίες όπως το σύστημα υποδομών, γεφύρια, οικισμούς μνημεία, πάρκα, προστατευόμενες περιοχές και συνδυάζοντας τα με τα καταλύματα και λοιπές επιχειρήσεις (εστίαση, τοπικά προϊόντα, κ.λπ.) και υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back