Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μανιταροδιήμερο στο Ζαγόρι: προγράμματα, τρούφες και η… Πέπα

Εικόνα του άρθρου Μανιταροδιήμερο στο Ζαγόρι: προγράμματα, τρούφες και η… Πέπα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2017, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

 Την  τιμητική τους είχαν το τριήμερο 9-11 Ιουνίου τα μανιτάρια και η τρούφα στο στο Δήμο Ζαγορίου, με επίκεντρο των εκδηλώσεων τα Άνω Πεδινά και την «9η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» και τους Μηλιωτάδες με την πρώτη «Καλοκαιρινή συνάντηση τρούφας».

Ο κόσμος τίμησε τις δυο εκδηλώσεις που υποστήριξε και ο Δήμος και πληροφορήθηκε για τη διατροφική αξία του μανιταριού και της τρούφας, όπως επίσης και για το ρόλο που μπορεί να παίζει αυτό το είδος επισκεψιμότητας, στον τουρισμό. Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην πρόταση πρόταση για το Κέντρο Ενημέρωσης Τρούφας  και Μανιταριού που έχει καταθέσει ο Δήμος και άλλοι φορείς στο Interreg Ελλάδος-Ιταλίας. Πρόκειται για την πρόταση με τίτλο Inno TRUFFLE, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε και το ΤΕΙ Ηπείρου και από την Ιταλία το Δήμο Corigliano D’ Ontranto και το Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής Ιταλίας.

Στην πρόταση προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Τρούφας και Μανιταριού στους Μηλιωτάδες και σε περίπτωση που εγκριθεί η περιοχή θα καταστεί το επίκεντρο για τη δραστηριότητα αυτή και φυσικά  θα έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως η τουριστική ανάπτυξη με προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται για το κυνήγι τρούφας με εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια.

 Το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουνίου το πρόγραμμα περιελάμβανε την υποδοχή τους και γλέντι με τους «Χαγιάλ». Το πρωί του Σαββάτου έγινε εξόρμηση για τη συλλογή μανιταριών που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και τα οποία και εκτέθηκαν στον αύλειο χώρο της Λαμπριαδείου όπου πραγματοποιήθηκε και Παιδικό Εικαστικό Μανιταροεργαστήρι με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε, το απόγευμα, σε αίθουσα της Λαμπριαδείου σχολής έγιναν σημαντικές εισηγήσεις και ακολούθησε συζήτηση.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου Θανάσης Ντίνος καλωσορίζοντας τους μανιταρόφιλους. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος Μανιταρόφιλων Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντινίδης, μίλησε με θέμα «Μανιταρογνωσία-Μανιταροφιλία στην Ελλάδα». Σε όλη τη χώρα λειτουργούν δέκα σύλλογοι Μανιταρόφιλων,  οι οποίοι μέσα από σεμινάρια και άλλες δράσεις βοηθούν όσους θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν να ξεχωρίζουν τα βρώσιμα από τα επικίνδυνα αυτοφυή μανιτάρια. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυξήθηκε πολύ  το ρεύμα της μανιταροφιλίας και  τόνισε ότι τα μανιτάρια που φύονται στην Ελλάδα είναι κορυφαίας ποιότητας, επικαλούμενος έρευνα του Χημικού Ιωαννίνων.

«Δεν αξίζει η καλλιέργεια μανιταριών όταν μάλιστα προτείνεται να αφήσουμε τα αυτοφυή να σαπίζουν», είπε με έμφαση  ο κ. Κωνσταντινίδης  και πρόσθεσε ότι η μανιταροσυλλογή έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία και συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ο Άγγελος Παπαδημητρίου εισηγήθηκε το θέμα «Εδώδιμα μανιτάρια και οι επικίνδυνοι σωσίες τους», και ανέλυσε, με τη βοήθεια φωτογραφιών, πώς ξεχωρίζουν τα δηλητηριώδη μανιτάρια.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Θανάση Ντίνο και Βασίλη Νάκα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη νόστιμη μανιταρόσουπα που προσέφερε ο Σύλλογος και να διασκεδάσουν με τα συγκροτήματα Manitarock και Μουκλιόμος.

Στους Μηλιωτάδες όμως ήταν το «κλου» του διημέρου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δούνε από κοντά κυνήγι τρούφας και να πληροφορηθούν για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και τις επιδράσεις της στην τοπική οικονομία και το οικοσύστημα. Περίπου 20  σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους πήραν μέρος στον διαγωνισμό για το καλύτερο τρουφόσκυλο αναζητώντας το καθένα τις κρυμμένες τρούφες. Στον τελικό πέρασαν τα τρία που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία και νικητής αναδείχθηκε το σκυλί του Χρήστου Πλεσιώτη. Την παράσταση, όμως,  έκλεψε το γουρουνάκι του Troufa Club που ακούει στο όνομα «Πέπα» αφού κατάφερε να βρει σε σύντομο χρόνο τις κρυμμένες τρούφες και να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των πολλών θεατών.

 Το Troufa Club με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και την στήριξη του Δήμου Ζαγορίου οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση (παραβρέθηκε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, πλην του δημάρχου Ζαγορίου κ. Σπύρου και της αντιδημάρχου Αγγελικής Ράπτη), ενώ πολλοί ήταν οι συμμετέχοντες από όλη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back