Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τριπλασιάστηκαν οι αγωγές για το κλίμα κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων

Εικόνα του άρθρου Τριπλασιάστηκαν οι αγωγές για το κλίμα κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2024, 12:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η χρήση των δικαστηρίων και των νομικών μηχανισμών για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού το 2015. 

86 αγωγές για το κλίμα έχουν κατατεθεί εναντίον των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Shell και TotalEnergies. Ο αριθμός των υποθέσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο κατά εταιρειών ορυκτών καυσίμων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. 

Τρεις είναι οι κατηγορίες αγωγών που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: αποζημίωση για κλιματικές ζημίες (38% των υποθέσεων), παραπλανητικές αξιώσεις για διαφημίσεις (16%) και μείωση των εκπομπών (12%).

Αποζημίωση για κλιματικές ζημίες: Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδυτές τους αντιμετωπίζουν αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους από τις αγωγές για το κλίμα σχετικά με τον ρόλο τους στη συμβολή τους στην κλιματική κρίση. Τα οικονομικά οφέλη για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να είναι σημαντικά εάν κερδηθούν πρόσθετες υποθέσεις.

Παραπλανητική διαφήμιση: Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχονται αυξανόμενη πίεση για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον. Όλες, εκτός από μία, από τις εννέα υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν και στις οποίες κατηγορήθηκαν εταιρείες για παραπλανητική διαφήμιση, κατέληξαν σε αποφάσεις κατά των εταιρειών ή οι εταιρείες απέσυραν τους εν λόγω ισχυρισμούς. 

Μείωση των εκπομπών: Δέκα υποθέσεις έχουν πλέον ασκηθεί κατά εταιρειών ορυκτών καυσίμων για την αποτυχία τους να ορίσουν και να εφαρμόσουν μειώσεις εκπομπών που έχουν συμφωνήσει με το Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές - μεταξύ άλλων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πωλεί - κατά 45% έως το 2030, αν και η Shell έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Image Πηγή: zero carbon analytics

Αποτυχίες

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της, η Zero Carbon Analytics, αύξηση των αγωγών έρχεται καθώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτυγχάνουν να μειώσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας, παρά τις έρευνες που δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που έχουν αναπτυχθεί πρέπει να παραμείνουν υπόγεια για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, το διεθνώς συμφωνημένο όριο θερμοκρασίας. 

Οι οργανώσεις και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο στρέφονται όλο και περισσότερο στη νομική δράση για να καταστήσουν αυτές τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων υπόλογες.

Οι δικαστικές προσφυγές για το κλίμα επιδιώκουν να απαιτήσουν από τις δημόσιες αρχές ή τις εταιρείες να θεσπίσουν αποτελεσματικότερες πολιτικές για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή να καταστήσουν τους φορείς υπεύθυνους για το ρόλο τους στη συμβολή τους στην κρίση και τις επιπτώσεις της. 

Οι προσφυγές για το κλίμα έχουν ήδη επιτύχει ορισμένες σημαντικές νίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ορίζει ότι η ελβετική κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει τους πολίτες της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι απέτυχε στην εκπλήρωση του καθήκοντος αυτού μη θέτοντας επαρκώς αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3