ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρία πράγματα που θέλουμε από την Κίνα

Εικόνα του άρθρου Τρία πράγματα που θέλουμε από την Κίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2016, 18:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεργασία στον τουρισμό, στη στοχευμένη, πρωτογενή παραγωγή και σε ακαδημαϊκά θέματα. Αυτοί είναι οι τρεις άξονες που συζήτησαν στην επαρχία Τζιλίν της Κίνας (μη γελιέστε, έχει πληθυσμό σχεδόν όσο και η μισή Ευρώπη) ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο πρύτανης, Γιώργος Καψάλης. Στις 3 μέρες της επίσκεψης, η οποία στηρίχτηκε από το σύνδεσμο Ελληνοκινεζικής φιλίας (και οι τρεις ευχαρίστησαν δημόσια τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου, Γιαννιώτη, Λευτέρη Κόντο), η γιαννιώτικη αντιπροσωπεία είχε αρκετές επαφές και συζήτησε διάφορα θέματα.

Πιο αναλυτικός ήταν ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος δήλωσε, όπως και οι συνομιλητές του αργότερα, έκπληκτος από την υποδοχή, αλλά και τα πράγματα που είδε εκεί. «Πήγαμε εκεί για να δούμε τι μπορούμε να αναπτύξουμε στις επαφές μας» είπε ο κ. Καχριμάνης και συμπλήρωσε ότι «μας δείξανε πράγματα που δεν τα φανταζόμασταν. Η επαρχία έχει 340 εργοστάσια φαρμάκων της κινεζικής ιατρικής». Επάνω σε αυτό το κομμάτι, ο κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε ότι Περιφέρεια θα καλέσει τους παραγωγούς και σε συνδυασμό με το σύμφωνο που έκανε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα αρωματικά φυτά, θα προωθήσει την προσπάθεια. Εκτός αυτών, η κινεζική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο, αλλά και  για τα ακτινίδια, τα οποία μπορούν να εξαχθούν απευθείας στην Κίνα. 

«Συζητήσαμε και συζητάμε να γίνει η έκθεση αγροτικών προϊόντων και τουρισμού.  Ενδιαφέρονται για το ελαιόλαδο και για τα ακτινίδια, το οποίο είναι το μόνο φρούτο που μπορεί να περάσει από την Ελλάδα στην Κίνα. Για το ελαιόλαδο, μάλιστα είπαν ότι είναι διατιθέμενοι να κατασκευάσουν εργοστάσιο στην Ελλάδα με δικά τους χρήματα. Ενδιαφέρον εξέφρασαν επίσης και για τα κρασιά» τόνισε, καταλήγοντας ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συντονιστεί και άλλες, μια-δύο περιφέρειες. 

Ο δημαρχος Θωμάς Μπέγκας, ενημέρωσε καταρχάς για το σύμφωνο φιλίας που υπέγραψε ο δήμος Ιωαννιτών με την πόλη Τσανγκ Τσουν, πρωτεύουσα της επαρχίας που επισκέφθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία. Εκθείασε και αυτός την υποδοχή που έτυχαν οι Έλληνες εκεί, αλλά και τη διοργάνωση της επίσκεψης και είπε ότι «χρειάζονται προσεκτικά βήματα, καθότι δεν είναι ‘φωτοβολίδα’ αυτή η συνεργασία». Συμπλήρωσε ότι «από πλευράς δήμου Ιωαννιτών αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες επαφές μας σε επίπεδο τουρισμού και θα διερευνήσουμε και άλλα αντικείμενα».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης τέλος, ενημέρωσε για δύο συμφωνίες που υπέγραψε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κίνα. Σημειωτέον ότι κινεζική αντιπροσωπεία είχε επισκεφτεί τα Γιάννενα, αλλά και ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει τις πιο προχωρημένες σχέσεις από όλους τους γιαννιώτικους φορείς: 25 κινέζοι φοιτητές και φοιτήτριες σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα σπουδών τους ήταν ανάμεσα στις συζητήσεις που έγιναν, καθώς υπάρχει το αίτημα για ευρύτερες ανθρωπιστικές σπουδές (ευρωπαϊκή ιστορία κ.λπ.) στο πανεπιστήμιο. Το βασικότερο όμως είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ιατρική σχολή της πόλης Τσανγκ Σουν, για τα αρωματικά φυτά. Ως γνωστόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει στα Άνω Πεδινά, στην Λαμπριάδειο Σχολή ένα σταθμό πεδίου για τη μελέτη των αρωματικών φυτών της περιοχής. Η συμφωνία θα αφορά τουλάχιστον τα τμήματα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μόλις προσδιορίσουμε εμείς ως ίδρυμα τους δικούς μας στόχους και τις δικές μας επιστημονικές επιδιώξεις, οι συνάδελφοι από την Κίνα είναι πρόθυμοι να μας επισκεφτούν και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3