ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι προθεσμίες τελειώνουν, οι αγρότες αγωνιούν για τα δικαιώματα

Εικόνα του άρθρου Οι προθεσμίες τελειώνουν, οι αγρότες αγωνιούν για τα δικαιώματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2016, 11:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα θέματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, είναι η λήξη της προθεσμίας για τις δηλώσεις Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), καθώς η προθεσμία λήξης πλησιάζει. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι απαραίτητες για τους παραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να μην πληρώσουν και πρόστιμα. Γιατί όμως προκύπτει θέμα με μια προθεσμία που λήγει, ενώ ήδη έχει δοθεί μια παράταση;

Καθώς το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων υπήρξε πάντα «καυτό» και τώρα πλέον είναι ακόμα πιο έντονη η «επιστασία» της Ε.Ε. με το υπουργείο να μην επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, μια άτυπη παράταση προθεσμιών. Αυτό δείχνει και η πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του: «Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χάνονται δικαιώματα αγροτικών ενισχύσεων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί όλους όσοι κατέχουν δικαιώματα να προχωρήσουν στην κατοχύρωσή τους με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τονίζεται ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων είναι η 15η Ιουνίου» αναφέρει στις 10 Ιούνη.

Το θέμα είναι περίπλοκο καθώς μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαν κατατεθεί όχι πολύ πάνω από τις μισές αιτήσεις που αντιστοιχούν στους δικαιούχους παραγωγούς, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές τι θα γίνουν τα χρήματα που δεν θα διατεθούν. Επίσης, οι παραγωγοί επιβαρύνονται με 3% επί της βασικής ενίσχυσης εάν υποβάλλουν την αίτηση από τις 15 Ιούνη μέχρι τις 11 Ιούλη, εκπρόθεσμα δηλαδή και επιπλέον, με 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων για κάθε μέρα που θα καθυστερούν την υποβολή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι τρεις τελευταίες μέρες, αναμένονται… ταραγμένες για τον παραγωγικό, αγροκτηνοτροφικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back