dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αλ. Καχριμάνης: «Μέγα σκάνδαλο…»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης: «Μέγα σκάνδαλο…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2021, 00:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, μίλησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι την Τετάρτη συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την εκκαθάριση του ζητήματος που αναδεικνύεται με δηλώσεις εκτάσεων στο ΟΣΔΕ.

«Το υπουργείο άρχισε να βρίσκει δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν δικαιούνται να λάβουν χρήματα. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στο ΦΕΚ 1337/2 Ιουλίου 2015 (άρθρο 1, παράγραφοι Δ, Ε) διατάξεις του οποίου ‘βάζουν πολύ νερό’. Άνθρωποι ξένοι προς την κτηνοτροφία και τη γεωργία έχουν σφετεριστεί το εθνικό απόθεμα. Αυτό φάνηκε από το 2017 μέχρι και το 2020…» τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «φάνηκε στην πράξη ότι αυτοί οι κύριοι που ανέλαβαν εργολαβικά ως μελετητές να φτιάξουν τους δασικούς χάρτες, έχουν εκτάσεις που πληρώνονται μέσω ΟΣΔΕ σε περιοχές όπως ο Γράμμος, και μάλιστα ιδιωτικές. Είναι μέγα σκάνδαλο, που φαίνεται να έχει επωασθεί από το νόμο του 2015, από όσους εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες και τους τεχνικούς συμβούλους, και ζήτησα από τον υπουργό να σταματήσουν οι πληρωμές σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ΦΕΚ, κάτι το οποίο και έπραξε».

Εκτίμησε ότι «με τέτοιες ενέργειες οι δασικοί χάρτες είναι στον αέρα» και είπε ότι θα ζητήσει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο νέο περιστατικό παραπομπής επιχείρησης για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας Π.Ο.Π. που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώνοντας στις δυσμενείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά γάλακτος με νομοθετικές πρωτοβουλίες της διετίας 2016-2017.

Την περίοδο αυτή -όπως είπε- καταργήθηκε το φρέσκο γάλα, θεσμοθετήθηκε η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού από σκόνη ή κρέμα γάλακτος και επιτράπηκε η διακίνηση κίτρινων τυριών που εμφανίζονται ως ελληνικά, αλλά παράγονται σε χώρες του εξωτερικού. «Για τη φέτα έσκασε και δεύτερη επιχείρηση στα Τρίκαλα. Όπως μας είπε ο υπουργός, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα έχει να εξετάσει 2.000 παλιότερες περιπτώσεις, με τα πρόστιμα σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία να είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Για να λυθεί οριστικά το θέμα ζήτησα να γίνονται διασταυρώσεις και καταγραφή όλων των εισαγωγών και πωλήσεων στο μητρώο ‘Άρτεμις’ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο για να αντιμετωπιστούν οι αλχημείες της πρώην ΚΥΑ» είπε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3