Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις δήμαρχοι για την ύδρευση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Τρεις δήμαρχοι για την ύδρευση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2024, 13:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ο Θωμάς Μπέγκας (Ιωαννίνων), ο Μιχάλης Πλιάκος (Ζίτσας) και ο Χρήστος Ντακαλέτσης (Δωδώνης), έστειλαν κοινή επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, ζητώντας άμεση παρέμβαση για να ρυθμιστεί το υπέρογκο χρέος του ΣΥΔΛΙ (που αφορά και τους τρεις Δήμους, έτσι και αλλιώς) λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Πρακτικά, συμβαίνει το εξής: οι Δήμοι πληρώνουν το ρεύμα πανάκριβο, με οικιακά τιμολόγια για τεχνικές υποδομές κοινής ωφέλειας, ενώ η κυβέρνηση έχει επιτρέψει (έως προωθήσει) την ανεξέλεγκτη κερδοφορία στο ρεύμα, χωρίς να παρεμβαίνει ποτέ ουσιαστικά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ «σφιχτή» απέναντι σε αιτήματα που θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα (πχ μείωση ΦΠΑ), αλλά και στην αλλαγή της κατηγορίας των τιμολογίων για, προφανώς εργοταξιακές και όχι οικιακές παροχές.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Μπέγκας, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Κώστα Μπαμπασίκα και τον πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ Ηλία Αρλέτο, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκο και είχαν μια πρώτη συζήτηση, ενώ επέδωσαν και γραπτό υπόμνημα.

Φέτος μάλιστα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (που έχει διορισμένο κυβερνητικό προϊστάμενο) δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ, εξωθώντας ουσιαστικά προς την αύξηση των τιμολογίων.

Στην επιστολή, οι τρεις δήμαρχοι ζητούν τρία πράγματα:

Με πρωτοβουλία των υπουργείων να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ

Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό με βάση τον προηγούμενο, όπως γινόταν μέχρι 31-05-2024, τουλάχιστον μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

«Γνωρίζοντας τη διαχρονική σας ευαισθησία στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού και της ομαλής λειτουργίας των ΔΕΥΑ ή και των Συνδέσμων ύδρευσης των δήμων που ως κύριο σκοπό τους έχουν να παρέχουν ένα αναγκαίο αγαθό στους πολίτες, σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην κινδυνέψει η ομαλή λειτουργία τόσο του ΣΥΔΛΙ όσο και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, των δύο δηλαδή οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την υδροδότηση ολόκληρου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων», τονίζουν οι τρεις δήμαρχοι.

ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Δηλαδή, και πανάκριβο πληρώνουμε το νερό και χρωστάμε!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back