ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tράπεζα Πειραιώς: Επίτευξη στόχων NPE και NPL

Εικόνα του άρθρου Tράπεζα Πειραιώς: Επίτευξη στόχων NPE και NPL
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2018, 00:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερέβη τους στόχους στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 3,0 δισ. ευρώ και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά 3,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση η Τράπεζα Πειραιώς.

Σημαντική ήταν η βελτίωση της ρευστότητας με αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 2,7 δισ. ευρώ, το δεύτερο εξάμηνο 2017 στα 41 δισ. ευρώ και μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA κάτω από τα 2 δισ. ευρώ σήμερα. Η απεξάρτηση από τον ΕLA εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο 2018. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 98% στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, «μετά από δύο χρόνια σταθεροποίησης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη το 2017. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4%, η ανεργία υποχώρησε στο 21,5% και ο δείκτης οικονομικού κλίματος αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. 

Για το προσεχές μέλλον, αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά περίπου 2%, από το 2018 και εφεξής. Ο καθοριστικός παράγοντας που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα εποχή θα είναι η ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 και η εστίαση στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποτελέσουν αφετηρία για διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές θετικές αλλαγές στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, καθώς η νέα διοικητική ομάδα συνεχίζει να εξελίσσεται υλοποιώντας το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας. Παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των μεσοπρόθεσμων επιχειρησιακών μας στόχων. Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να συνδράμει στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ουσιαστικό παράγοντα για αειφόρο, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Το 2017 η Τράπεζα Πειραιώς έκανε σημαντικά βήματα μπροστά, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, προκειμένου να ενισχύσει τις προβλέψεις. Ο συνδυασμός αυξημένων προβλέψεων και της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 βελτίωσε σημαντικά την κάλυψη των NPE/NPL και διευκολύνει την απομόχλευση του ενεργητικού και τη μείωση του κόστους κινδύνου από εδώ και στο εξής, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε όλες τις απαραίτητες δράσεις, ώστε να επιτύχει τους επιχειρησιακούς στόχους της για τα NPE μέσω αναδιαρθρώσεων, εισπράξεων, ρευστοποιήσεων και πωλήσεων. Όσον αφορά στις πωλήσεις, η Τράπεζα έχει 2 έργα σε εξέλιξη: α) 2,0 δισ. ευρώ (συμβατικών απαιτήσεων) επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις και β) 2,3 δισ. ευρώ (συμβατικών απαιτήσεων) μη εξασφαλισμένων καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων. Και οι δύο συναλλαγές αθροιστικά αναμένεται να έχουν επίπτωση την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 κατά 20 μ.β. περίπου. Ο μεταβατικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 την 1η Ιανουαρίου 2018, έφτασε το 15,4% συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει αποεπενδύσεων.

Βασικός στόχος της νέας διοικητικής ομάδας της Τράπεζας Πειραιώς είναι η δημιουργία ενός κερδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου για τον Όμιλο. Οι επιταχυνόμενες δράσεις μας για εξορθολογισμό του κόστους, οδήγησαν το δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ελλάδα στο 52% το 2017 από 55% το 2016, βάση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για μείωση του κόστους περίπου στο 40% επί των εσόδων το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back