Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 2-06-2018, 00:02
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από πολλές ήξεις αφήξεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, μετά από μια συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το «δεξί χέρι» του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ (φωτογραφία) , ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση και προέβλεψε ότι ο διάλογος με την Πιονγκιάνγκ θα είναι «τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία».

Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, τονίζοντας ότι ίσως τη δώσει σύντομα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκιάνγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας: «αναμένω την μέρα που θα μπορώ να άρω τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα».

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου», συνέχισε.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια συνάντηση, καθώς «μιλάμε για χρόνια εχθρότητας και προβλημάτων». Εντούτοις προέβλεψε ότι «στο τέλος θα υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα».

Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή μιας ιστορικής συνόδου κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας είχε γίνει στις 10 Μαΐου και η ματαίωσή της στις 24 Μαΐου για λόγους «απίστευτης οργής και φανερής εχθρικότητας» από την Πιονγκιάνγκ, όπως ανέφερε τότε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik. Φωτογραφία: EPA/Olivier Douliery/POOL


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2