Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 28-03-2018, 11:58
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από ημέρες αβεβαιότητας κι έντονης σεναριολογίας, τελικά το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» επιβεβαίωσε την επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο και τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Η επίσκεψη, που χαρακτηρίζεται ιστορική, άρχισε την Κυριακή κι ολοκληρώθηκε σήμερα.  

Είναι το πρώτο, γνωστό, ξένο ταξίδι του Κίμ από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάχθηκε υπέρ «της αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου και επιβεβαίωσε την προοπτική της συνόδου κορυφής με τον Aμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας «έτοιμος» για τις συνομιλίες τους.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα», είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, έπειτα από μήνες ανταλλαγής απειλών πολέμου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, με αφορμή τα βορειοκορεάτικα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, ιδίως διηπειρωτικών. 

Η σύνοδος αυτή είχε ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα από καμιά βορειοκορεάτικη πηγή.


ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΜΑΟ

Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των Κιμ και Σι μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτίριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, και του παρατέθηκε γεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της «ανεπίσημης» επίσκεψής του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Ο Σι και ο φιλοξενούμενός του, με κοστούμι Μάο στο χρώμα του ανθρακίτη, ακούν τους ύμνους των δύο κρατών κι επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα σε αυτά τα πλάνα.

«Είχα καρποφόρες συνομιλίες με (τον κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και μεταξύ των δύο χωρών, των καταστάσεων στο εσωτερικό των χωρών μας αντιστοίχως, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, και για άλλα θέματα», ανέφερε ο Κιμ κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρατέθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

 Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53).  «Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα», σημείωσε. Ο Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε εξάλλου το KCNA.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Η κυβέρνηση της Κίνας ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη για την ανεπίσημη επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.  Στην επικοινωνία αυτή συμπεριλήφθηκε ένα προσωπικό μήνυμα του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ, κατά την ανακοίνωση.


Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Η επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο σηματοδοτεί την επάνοδο της κινεζικής διπλωματίας στο πρώτο πλάνο, λίγο καιρό αφού έμοιαζε να περιθωριοποιείται με την ανακοίνωση της συνόδου Κιμ-Τραμπ από τη Νότια Κορέα. 

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Κινέζο πρόεδρο αφότου διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του μετά τον θάνατό του πριν από έξι χρόνια. 

Η διμερή σχέση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της όλο και πιο ανεπιφύλακτης υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ για να πειθαναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP. Φωτογραφία: China Xinhua News

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα