Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πρώτα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών (upd)

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Πρώτα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2018, 22:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα με ποσοστό 54,27%, με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29%, η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%.

Αν κανείς υποψήφιος δεν αποσπάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σήμερα, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 8 Ιουλίου.

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 80,5% της επικράτειας, πρώτο είναι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑΚΡ) με 43,8%, δεύτερο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) με 21,84%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με 11,52%. Ακολουθεί το φιλοκουρδικό (HDP) Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 10,28%, ποσοστό (άνω του 10%) που πιθανόν θα του εξασφαλίσει θέση στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;

Ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ουνάλ Τσεβικόζ.

"Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών", δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

Ο Τσεβικόζ προέβλεψε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik-Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back