ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προς την κάλπη με αλληλοκατηγορίες και προειδοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Προς την κάλπη με αλληλοκατηγορίες και προειδοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2023, 23:33
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κύριος εκλογικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τη δημοσιοποίηση πλαστού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του μακροχρόνιου ηγέτη Ερντογάν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν διευκρίνισε σε ποιο υλικό αναφέρθηκε.

Ένας τρίτος προεδρικός υποψήφιος, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, αποσύρθηκε από την κούρσα την Πέμπτη επικαλούμενος μια ψεύτικη "δολοφονία χαρακτήρα" που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Ο ίδιος έδωσε λίγες λεπτομέρειες.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τους "Ρώσους φίλους" της Τουρκίας ότι ευθύνονται "για τη χθεσινή κυκλοφορία σε αυτή τη χώρα μοντάζ, συνωμοσιών, βαθύ ψεύτικο περιεχόμενο...

«Αν θέλετε να συνεχίσουμε τη φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, αποσύρετε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας", ανέφερε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης τόσο στα τουρκικά όσο και στα ρωσικά.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και επινοήθηκαν από ψεύτες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως εκείνοι που μετέφεραν τους ισχυρισμούς αυτούς στον Κιλιτσντάρογλου είναι ψεύτες και πως η Ρωσία εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με την Τουρκία, μια χώρα «εταίρο» όπως τη χαρακτήρισε.

Η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν στενούς δεσμούς και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν έχουν συχνές συνομιλίες για θέματα που κυμαίνονται από την ενέργεια μέχρι τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Συρία.

Στην τεταμένη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου, πολιτικά πρόσωπα τόσο από το στρατόπεδο του Ερντογάν όσο και από το στρατόπεδο του Κιλιτσντάρογλου έχουν διαμαρτυρηθεί για διαδικτυακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης βίντεο και φωτογραφιών.


Ο Ερντογάν

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο «άρχοντας» όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία.

Με την προεδρική ψηφοφορία της Κυριακής να τον φέρνει σε μια αμφίρροπη κούρσα με τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πολιτικός που κυβέρνησε την Τουρκία με πυγμή να παραδεχτεί ευγενικά την ήττα του και να αποχωρήσει σιωπηλά από το αξίωμα. 

Τις τελευταίες ημέρες τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επιδίδονται σε κρεσέντο καταγγελιών για τυχόν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, ισχυριζόμενοι μεταξύ άλλων ότι πιθανή ήττα θα οφείλεται σε πολιτικό πραξικόπημα με δράστη τις ΗΠΑ.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την άνοδο του Ερντογάν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να διατηρήσει την εξουσία και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους προς όφελός του για να αποσπάσει μια ισχνή νίκη ή να αμφισβητήσει οποιαδήποτε οριακή ήττα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back