ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Τα πρώτα αποτελέσματα

Εικόνα του άρθρου Εκλογές στην Τουρκία: Τα πρώτα αποτελέσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2023, 22:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων συνεχίζει να μειώνεται καθώς καταφθάνουν περισσότερες ψήφοι από μεγάλες πόλεις -που γενικά ευνοούν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- αλλά τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων εξακολουθούν να παρουσίαζουν διαφορετικά ποσοστά.

Συμφωνούν, όμως, σε ένα πράγμα: ο δεύτερος γύρος φαίνεται πλέον όλο και πιο πιθανός.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι έχει καταμετρηθεί πάνω από το 90% των ψήφων. Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 49,8% -κρίσιμα, κάτω από το 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος- και ο Kılıçdaroğlu 44,4%.

Το ιδιωτικό πρακτορείο Anka αναφέρει ότι έχει καταμετρηθεί μέχρι στιγμής το 94% των ψήφων. Έχει τον Ερντογάν στο 49,02% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 45,2%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι προεδρικές εκλογές οδηγούνται σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Σινάν Ογκάν είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και για να εκλεγούν χρειάζονται τουλάχιστον 50%+1 ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλιώς θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες, στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλές ψήφοι του Κιλιτσντάρογλου δεν αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα από μικρά αγροτικά εκλογικά κέντρα που είναι κυρίως υπέρ του Ερντογάν πιστεύεται ότι θα καταμετρηθούν πρώτα.

Πηγές της τουρκικής αντιπολίτευσης τις οποίες επικαλείται το Reuters, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της βραδιάς.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι απαγορεύεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων πριν από τις 9 μ.μ. Ωστόσο, η σχετική απαγόρευση ήρθη στις 6:30 μ.μ.

Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται από τις πιο σημαντικές στην 100χρονη ιστορία της χώρας, μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να δώσει τέλος στην 20ετή κυριαρχία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και να έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αναδείξει όχι μόνο τον ηγέτη της Τουρκίας, μιας χώρας 85 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και το πώς θα κυβερνηθεί, πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής, καθώς και τη μορφή της εξωτερικής της πολιτικής.


Πυρά κατά Anadolu

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, επιτέθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για τη μετάδοση, όπως είπαν, διαστρεβλωμένων αποτελεσμάτων.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Anadolu ότι μετέδωσε πρώτα τις καταμετρημένες ψήφους του ΑΚΡ μεταδίδοντας μια στρεβλή εικόνα του συνολικού αποτελέσματος.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, με καταμετρημένο το 23,87% των ψήφων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται», δήλωσε ο Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος της Άγκυρας, προσθέτοντας: «Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από όλη την Τουρκία και μπορώ να πω ότι προηγούμαστε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα».

Επίσης ο Ιμάμογλου, κατηγόρησε το Anadolu, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, εξακολουθούμε να βιώνουμε το σκηνικό που βλέπουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Άλλη μια περίπτωση του πρακτορείου Anadolu [...] Η φήμη του ΑΑ είναι κάτω από το μηδέν», είπε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγραψε απλώς στο Twitter: «Είμαστε μπροστά».

Τη σκυτάλη πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε μέσω Twitter τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αναγγείλει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα και -όπως έκανε νωρίτερα ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου- ζήτησε από τους κομματικούς και εκλογικούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση με τις κάλπες.

Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.


Εθνοσυνέλευση

Oι κάλπες θα αναδείξουν επίσης με αναλογικό σύστημα και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο 19,4% των ψήφων, το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκεντρώνει 40,9% έναντι 19,6% του CHP του Κιλιτσντάρογλου.

Σε εξέλιξη...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back