ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προφυλάκισαν δημοσιογράφο της Die Welt

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Προφυλάκισαν δημοσιογράφο της Die Welt
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2017, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Στην προφυλάκιση του ανταποκριτή της Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ, προχώρησαν χθες οι αρχές με κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους.

Αρχικά ο Γιουτζέλ, που έχει διπλή -γερμανική και τουρκική- υπηκοότητα, ετέθη υπό κράτηση στις 14η Φεβρουαρίου, αφού έκανε ρεπορτάζ για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ρίχνουν φως στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πικρή και απογοητευτική» χαρακτήρισε την είδηση της προφυλάκισης η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκάμπριελ, είπε ότι η υπόθεση δείχνει τις διαφορές των κυβερνήσεων των δύο χωρών όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της γνώμης.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος για φυλάκιση. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου και ότι ο κύριος Γιουτζέλ θα αφεθεί ελεύθερος σύντομα», υπογράμμισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back