ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Παναγία Σουμελά: Δεν δίνει άδεια για τον Δεκαπενταύγουστο

Εικόνα του άρθρου Τουρκία-Παναγία Σουμελά: Δεν δίνει άδεια για τον Δεκαπενταύγουστο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2023, 17:06
ΚΟΣΜΟΣ

Με μια λιτή ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι «εφέτος δεν θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ’ ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρά των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών». 

Οι λόγοι αυτής της άρνησης δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί από την τουρκική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αλλά είθισται να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου;» αναρωτιέται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και την απόφαση να μην δοθεί άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, όπως δόθηκε πέρυσι. Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει καλή πίστη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα προς την Τουρκία, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον παραγωγικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back