Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2023, 23:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των εκλογών και ενώ η ενσωμάτωση πλησιάζει το 100%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με το 98,06% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 52,12%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 47,88%. Το Αnka δίνει προβάδισμα 51,40% στον Ερντογάν και 49,60% στον Κιλιτσντάρογλου, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 84,93%, έναντι του 88,84% στον πρώτο γύρο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η νίκη παρατείνει την εικοσαετή θητεία του Ερντογάν, εξασφαλίζοντας εντολή για συνέχιση της ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησής του, η οποία έχει πολώσει την Τουρκία και έχει ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακή στρατιωτική δύναμη.

Επίσης η νίκη θα ενισχύσει την εικόνα του Ερντογάν ως αήττητου, αφού έχει ήδη επανασχεδιάσει την εσωτερική, οικονομική, ασφαλιστική και εξωτερική πολιτική στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε μερικές από τις πιο δύσκολες πολιτικές αντιξοότητες, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους με εθνικιστική και συντηρητική ρητορική κατά τη διάρκεια μιας διχαστικής εκστρατείας που απέσπασε την προσοχή από τα βαθιά οικονομικά προβλήματα.

Η ήττα του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποσχέθηκε να θέσει τη χώρα σε μια πιο δημοκρατική και συνεργατική πορεία, θα χαροποιήσει πιθανότατα τη Μόσχα, αλλά θα στεναχωρήσει τις δυτικές πρωτεύουσες και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, αφού η Τουρκία υιοθέτησε μια πιο συγκρουσιακή και ανεξάρτητη στάση στις εξωτερικές υποθέσεις.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, φαινόταν ότι θα κέρδιζε μια νέα πενταετή θητεία, παρά την κρίση του κόστους ζωής και μια σειρά από υποτιμήσεις του νομίσματος που προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ανορθόδοξες πολιτικές του, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να ανατρέψει.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διεξήγαγε μια εκστρατεία χωρίς αποκλεισμούς ως επί το πλείστον απέναντι στις επιθέσεις του Ερντογάν, είχε υποσχεθεί να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναφέρει την ανεξαρτησία στα δικαστήρια και την κεντρική τράπεζα, αφού παραγκωνίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Αφού η κυβερνητική του συμμαχία κέρδισε μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι μια ποικιλόμορφη αντιπολιτευτική συμμαχία έξι κομμάτων θα δυσκολευόταν να κυβερνήσει και ότι ο ίδιος θα συνέχιζε την ισχυρή ηγεσία του σε μια νέα πενταετή θητεία ως πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters, Euronews, Ναυτεμπρορική



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back