Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-εκλογές: Ο Σινάν Ογκάν στηρίζει τον Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Τουρκία-εκλογές: Ο Σινάν Ογκάν στηρίζει τον Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 01:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρίτος υποψήφιος στις εκλογές της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα την υποστήριξή του στον Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τον εν ενεργεία πρόεδρο και εντείνοντας τις προκλήσεις για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο Σινάν Ογάν, ένας σκληροπυρηνικός εθνικιστής που ήταν ελάχιστα γνωστός στο ευρύτερο κοινό πριν από την προεκλογική εκστρατεία, κέρδισε 5,2% στις αρχικές προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, γεγονός που ώθησε ορισμένους αναλυτές να τον χαρακτηρίσουν πιθανό ρυθμιστή για τον επαναληπτικό γύρο.

«Δηλώνω ότι θα υποστηρίξουμε τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Ογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία του έκανε τους Τούρκους εθνικιστές «βασικούς παίκτες» στην πολιτική.

Η Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου «απέτυχε να μας πείσει για το μέλλον», ενώ η απόφαση να στηρίξει τον Ερντογάν βασίστηκε στην αρχή του «ασταμάτητου αγώνα (κατά) της τρομοκρατίας», είπε.

Ο Ερντογάν έλαβε 49,5% των ψήφων στις 14 Μαΐου έναντι 44,9% του Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο συνασπισμός του κυβερνώντος κόμματος κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό δίνει στον Ερντογάν ένα πλεονέκτημα, καθώς επιδιώκει να παρατείνει την κυριαρχία του εδώ και δύο δεκαετίες σε μια από τις πιο σημαντικές εκλογές που έγιναν ποτέ στην Τουρκία.

Ο Ογάν, 55 ετών, πρώην ακαδημαϊκός, ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του πρώτου γύρου μιας συμμαχίας δεξιών κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα της Νίκης, το οποίο είναι γνωστό για την αντιμεταναστευτική του στάση στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back