Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τουριστική ελπίδα και απόγνωση…

Εικόνα του άρθρου Τουριστική ελπίδα και απόγνωση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2020, 11:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσπαθούν να βρούνε μια «καταφυγή» για να ανασχέσουν την τεράστια ζημιά που προκαλεί η πανδημία στον κλάδο, ειδικά στην Ελλάδα, που έχει αναδειχθεί σε βασικό χρηματοδότη με τις αναμενόμενες στρεβλώσεις. Ο τουρισμός συμμετέχει κατά 20,8% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι η στόχευση αλλάζει φέτος. Τώρα, με ξεχωριστή του έρευνα για τον οδικό τουρισμό, ξεκαθαρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του τομέα, καθώς και το τι μπορεί να περιμένει ο τουριστικός κλάδος φέτος.

Ωστόσο, η τελική απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα με την Αλβανία, μάλλον βάζει αυτές τις εκτιμήσεις «στον πάγο» και σε σκέψεις τους επιχειρηματίες τουρισμού, που περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποια ανάσχεση της ζημιάς, από αυτούς τους επισκέπτες.

Το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία ειδικά, εξελίχθηκε σε ένα μικρό σίριαλ, σαν τα πολλά ακόμα που εκτυλίσσονται από τον Μάρτιο και μετά, αποδεικνύοντας ότι οι αρχές βασικά κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, τις οποίες προσπαθούν αργότερα να «μαζέψουν».

Πριν από ένα μήνα σχεδόν, οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων ζητούσαν να συμπεριληφθεί η Αλβανία στις χώρες διακρατικής συνεργασίας για την προσέλκυση τουριστών, στο πλαίσιο του «οδικού τουρισμού».  

Ταυτόχρονα σχεδόν, κυβερνητικοί βουλευτές μετέφεραν την «ανησυχία για το άνοιγμα των συνόρων», ενώ το ίδιο έκαναν και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η διχογνωμία πέρασε και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε ότι τα σύνορα με Αλβανία θα ανοίξουν, μόλις πριν από μερικές μέρες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς πάλι, έλεγε πως «δεν θα ανοίξουν». Νωρίτερα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στον οποίο αποδίδεται ένα μεγάλο κομμάτι των κυβερνητικών «παλινδρομήσεων» και παίρνει πάνω του ήδη το μεγάλο ρίσκο της υπόθεσης «τουριστικό καλοκαίρι 2020», είχε πει ότι «θα ανοίξουν, εφόσον κριθεί ασφαλές».

Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο ακριβής ήταν ο κ. Χαρδαλιάς, και τα σύνορα δεν θα ανοίξουν.

Έτσι και αλλιώς, όλο το φετινό καλοκαίρι εξελίσσεται σε ένα μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, καθώς ο ιός δείχνει σημάδια… ανάκαμψης και τα κρούσματα δεν εξαλείφονται.

Από την άλλη, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν βλέπουν με αισιόδοξο μάτι τις εξελίξεις. Ο οδικός τουρισμός των μεγαλύτερων σε ηλικία που συνήθως, επιλέγουν ένα μέρος για διακοπές, δεν υφίσταται φέτος.

Οι ακυρώσεις έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, είτε αναγκαστικές, είτε ακόμα και από χώρες από τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση.

Τα συνέδρια έχουν περιοριστεί σχεδόν εντελώς. Κάποια μάλιστα που ήταν προγραμματισμένα για το φθινόπωρο, μετακινούνται για πιο νωρίς, από το φόβο μήπως υπάρξει νέα έξαρση.

Κρατήσεις για πολιτιστικά γεγονότα που μετατέθηκαν για του χρόνου, καθώς και κάποια ακόμα «πακέτα», κρατιούνται μέσω του voucher.

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε καίριες τουριστικές περιοχές, όπως η Κέρκυρα ή δεν θα ανοίξουν καθόλου ή εξετάζουν ακόμα τις κινήσεις τους.

Μια τελευταία προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, φαίνεται να είναι η «στρατηγική συμφωνία» με την TUI, με την οποία μπαίνει στόχος «να έρθει το 50% των περσινών τουριστών» που έφερε η εταιρία στην Ελλάδα. Η ενημέρωση ωστόσο, για τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Ομίλου TUI Σεμπάστιαν Έμπελ παρέμεινε άτυπη, από κυβερνητικές πηγές.

 Ο μεγαλύτερος φόβος όμως δεν είναι για το φετινό καλοκαίρι, για το οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι πέραν της τεράστιας ζημιάς, κάτι θα γίνει, τελικά. Υπάρχει για τη συνέχεια, ειδικά από φθινόπωρο και μετά, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις της κάμψης της κίνησης και των πλημμελών οικονομικών μέτρων.

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει τη συνεισφορά του οδικού τουρισμού  πέρυσι: 1,8 δις ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 10,1% των εσόδων, μόνο.  Επίσης, οι αφίξεις είναι το 30,6% του συνολικού αριθμού και οι  διανυκτερεύσεις το 16,4%.
Ενδιαφέρον έχει η σημείωση ότι ο οδικός  τουρισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού σε  περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία και η Ήπειρος.
Ταυτόχρονα όμως,  η μελέτη ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για «φτηνό» τουρισμό, που  χαρακτηρίζεται από χαμηλή μέση και κατά κεφαλήν δαπάνη, επισκεπτών που  μένουν για λίγες μέρες και δαπανούν περίπου τα μισά χρήματα από τους  υπόλοιπους επισκέπτες.  
Η Αλβανία κατέχει σημαντική θέση στον  οδικό τουρισμό. Το 2019, το 24% των τουριστικών δαπανών των γειτόνων,  έγινε στην Ελλάδα. Ήρθαν συνολικά 944.000 επισκέπτες, μείνανε 3.311  νύχτες και άφησαν 212 εκατ. ευρώ. Πρώτη επιλογή τους, ήταν η Ήπειρος…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back