ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: Καλά και κακά σενάρια για τον τουρισμό

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Καλά και κακά σενάρια για τον τουρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2020, 01:07
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η φετινή σεζόν είναι σίγουρα… αλλόκοτη. Καταρχάς, τουριστικά δεν έχει ξεκινήσει καν, μιας και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά για μια βδομάδα ακόμα.

Επίσης, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, συν μια σημαντική δόση ανησυχίας για την είσοδο άνευ ελέγχου των τουριστών στη χώρα.

Ένα ακόμα θέμα, είναι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι αρκετά πίσω από αυτά που περίμενε ο τουριστικός κλάδος (κάτι που συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο της εργασίας).

Ωστόσο, ένα πρώτο σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο ανά περιοχή.

Ένας βασικός στόχος είναι «να βγούνε τα έξοδα». Οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, εκτιμούν ότι φέτος θα χαθεί σχεδόν το μισό τουριστικό προϊόν, οπότε θα προσπαθήσουν να ανασχέσουν τη ζημιά, μέχρι την «ίσαλο γραμμή», κυρίως με τον εγχώριο και οδικό τουρισμό, αλλά και με τους επισκέπτες από την Αλβανία. Ο παλιός, οριακά ρατσιστικός αστεϊσμός, έχει πάρει ήδη την εκδίκησή του, καθώς οι τουρίστες από την Αλβανία είναι ήδη ένα αναγνωρίσιμο μέγεθος.

Ειδικά για την Ήπειρο όμως, φέτος ίσως αποβεί και σωτήριο μέγεθος. Οι ξενοδόχοι, ανάμεσα στις ελλείψεις των μέτρων, παρατηρούν και ότι δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για διακρατική συνεργασία με την Αλβανία, όπως γίνεται με άλλες χώρες, στο πλαίσιο του τουριστικού καλοκαιριού.

Το ρίσκο ωστόσο είναι υπαρκτό. Η κίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων για παράδειγμα, είναι το μεγαλύτερο, καθώς, έτσι και αλλιώς, το καλοκαίρι είναι μια «ήσυχη» εποχή για την πόλη. Ήδη έχουν χαθεί τα συνέδρια, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα.

Ωστόσο, στα παράλια της Ηπείρου, οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο υπάρχουν ακόμα. Η πολιτική των ξενοδόχων σε όλη την Ήπειρο (και αλλού φυσικά) να μην επιβάλλουν «ποινή» σε περίπτωση ακύρωσης, έχει διατηρήσει τις κρατήσεις.

Φυσικά, υπάρχουν παράγοντες που θα ρυθμίσουν το πλήθος των επισκεπτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θα επιτραπεί ακόμα η είσοδος επισκεπτών από χώρος με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στις πέντε πρώτες χώρες προέλευσης όμως, οι τρεις είναι «στα κόκκινα»: Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία. Στις πρώτες οκτώ, προστίθενται και οι ΗΠΑ.

Γι αυτό άλλωστε, βασικός στόχος είναι οι βαλκανικές χώρες και όπως προαναφέρθηκε, ο εσωτερικός τουρισμός. Ο έλληνας επισκέπτης είναι αυτός στον οποίο προστρέχει και πάλι η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, για στήριξη. Φυσικά, αυτός θα πρέπει να έχει χρήματα για να κάνει διακοπές, καθώς και άδεια, δύο πράγματα… ιδιαίτερα αμφίβολα φέτος.

Μια εκτίμηση για τα μέτρα, είναι ότι η κυβέρνηση ήταν φειδωλή (και) στα ποσά του κοινωνικού τουρισμού.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι διεθνείς πτήσεις. Ο ορεινός όγκος των Ιωαννίνων για παράδειγμα, περιμένει με αγωνία να δει εάν θα κρατηθεί η «ανοιχτή γραμμή» με το Ισραήλ.

Τέλος, υπάρχει η αναντιστοιχία στο αίτημα του κλάδου και το αντίστοιχο κυβερνητικό μέτρο. Η κυβέρνηση ήταν και πάλι φειδωλή, καθώς ενώ οι επαγγελματικοί κλάδοι ζητούσαν μειώσεις του ΦΠΑ στο 6% για τη διαμονή και στο 13% για την εστίαση, έγιναν μειώσεις μικρότερες ή επιλεκτικές (πχ μόνο στον καφέ και τα αλκοολούχα ή μόνο στην αναλογία του τουριστικού πακέτου all inclusive).

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων θέτει επίσης μερικά σημεία, όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα «να κινούνται σε λογικά πλαίσια», να μειωθεί το ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% και στην εστίαση στο 13%, να μειωθεί η προκαταβολή φόρου και να καταργηθεί ο φόρος διαμονής, να υπάρξει χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας, να χορηγηθούν διπλάσια voucher κοινωνικού τουρισμού, να μειωθούν στο μισό τα διόδια για τα τουριστικά λεωφορεία κ.α.

Επίσης, προτείνουν προς τις αυτοδιοικητικές αρχές τη δημιουργία οργανισμού προβολής και προώθησης τουρισμού, στα πρότυπα του αντίστοιχου σε Χαλκιδική, Ρόδο και Δυτική Μακεδονία, αλλά και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back