ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε τουριστική αμηχανία

Εικόνα του άρθρου Σε τουριστική αμηχανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2020, 18:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με σχεδόν το ίδιο περίπου περιεχόμενο του περασμένου Ιανουαρίου, τουλάχιστον όπως φαίνεται από την ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού, ο Δήμος Ιωαννιτών «πορεύεται» στα τουριστικά ζητήματα της πόλης.

Από τότε όμως μέχρι χτες, μεσολάβησε κοροναϊός, καραντίνα, κλείσιμο επιχειρήσεων και μια «τουριστική επανεκκίνηση» που δεν τη λες και επιτυχημένη. Φυσικά, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα θέμα που κατά βάση είναι κεντρικό, πολιτικά και οικονομικά. 

Από την άλλη όμως, δεν φαίνεται να έχει κανένα απολύτως βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που να μετριάζει κάπως τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο, σε τοπικό επίπεδο.

Οι επιπτώσεις στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι τραγικές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο καίριο είναι το οικονομικό μέγεθος που χάνεται και  δεν αναπληρώνεται.

Χτες λοιπόν, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης συνεδρίασε για το «στρατηγικό σχεδιασμό και τη χάραξη των πολιτικών για την επόμενη μέρα».

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στοίχημα για τα Γιάννενα είναι πλέον το φθινόπωρο όπου ήδη προγραμματίζονται συνεδριακές και σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις» και ενημέρωσε για συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Σε αυτές μεταφέρθηκε το αίτημα για την δρομολόγηση διεθνών πτήσεων, με προτεραιότητα γραμμές που θα συνδέουν απευθείας τα Γιάννενα με την Κύπρο και το Ισραήλ.  

Επί του παρόντος ωστόσο, επισκέπτες από το Ισραήλ δεν έρχονται, από την Κύπρο λιγότεροι, ενώ η ελπίδα του «οδικού τουρισμού» από το εξωτερικό δεν εξελίχθηκε σε πραγματικότητα. «Με τα σημερινά δεδομένα, αιχμή του δόρατος αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, η επίκληση στον εσωτερικό τουρισμό μοιάζει με τελευταία καταφυγή, σε μια φάση που όντως, λύσεις δεν υπάρχουν.  Υπό αυτή την έννοια, πιο... άμεση φαίνεται η βοήθεια από εκδηλώσεις, όπως αυτή των προσκόπων, τον Σεπτέμβριο. 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης τόνισε ότι «όχι μόνο τα Γιάννενα αλλά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον καθώς όλες οι κινήσεις είναι αλληλένδετες με τις επιδημιολογικές εξελίξεις». Οι «αλληλένδετες κινήσεις» όμως δεν κατατέθηκαν, τουλάχιστον ως ένα ενιαίο πλαίσιο μέτρων.

Οι ξενοδόχοι της πόλης από την πλευρά τους ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήματα, καθώς τα ανελαστικά έξοδα (τέλη κ.λπ.) έχουν επιστρέψει και ο Δήμος «εξετάζει δέσμες μέτρων» ακόμα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Σπύρος Πέγκας, ο οποίος (και αυτός) παρουσίασε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που είχαν γίνει το διάστημα προ της πανδημίας για δικτύωση των Ιωαννίνων στο Ισραήλ, την Κύπρο, τις βαλκανικές χώρες, αλλά και άλλες επιλεγμένες αγορές-στόχους.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος «θα εντείνει την ψηφιακή προβολή»  και ότι θα είναι «έτοιμος για κάθε νέα εξέλιξη». Βέβαια, η ψηφιακή προβολή και η αύξηση των likes δεν συνεπάγονται αυτόματα… μετατροπές σε επισκέψεις, ειδικά στην παρούσα φάση και είναι σημαντικές μεν, αλλά δευτερεύουσας σημασίας. Δευτερεύοντα «πλάνα» ωστόσο ήταν γενικά αυτά που πρότεινε ο κ. Πέγκας, σχετικά με τα σημεία προβολής της πόλης για την προσέλκυση επισκεπτών.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος έχει συστήσει και μια δεύτερη επιτροπή για τα τουριστικά ζητήματα, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα, αν υπάρχει και «κρυφή ατζέντα» την οποία δεν συζητάει με τους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back