Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τουρισμός στα Γιάννενα: Μεσονύχτιες συζητήσεις από το παρελθόν

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός στα Γιάννενα: Μεσονύχτιες συζητήσεις από το παρελθόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 22:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της πολύ ανερχόμενης τουριστικής αγοράς στα Γιάννενα είναι πάντα επίκαιρη, αλλά ο τρόπος που συζητιέται από τους αρμόδιους φορείς είναι ίσως και ενδεικτικός της αναντιστοιχίας σχεδιασμού-αποτελέσματος.

Για παράδειγμα, η τουριστική προβολή του Δήμου Ιωαννιτών συζητήθηκε αργά το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο και ίσως η πιο χαρακτηριστική της στιχομυθία ήταν η εξής, μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Τσόλη και του αντιπροέδρου του σώματος, Στάθη Σιούτη:

Τσόλης: Στάθη, ζητάτε πολλά και καλά κάνετε. Έτσι θα αναβαθμιστεί και το τουριστικό προϊόν. Ουδέποτε κάνατε υποχώρηση στις τιμές 23.000 αθλητών που έρχονται στην πόλη. Είναι πονεμένα σωματεία, δεν έχουν να πληρώσουν.

Σιούτης: Εγώ θεωρώ ότι κάνουμε ακριβώς το αντίθετο κάνουμε ειδικές τιμες

Τσόλης: Τι τιμές κάνετε; Μας κάνουν παράπονα

Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο ο «αθλητικός τουρισμός», ούτε καν αποκλειστικά ο τουρισμός, που όσο μετατρέπεται σε «μονοκαλλιέργεια», τα μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν πρόκειται να είναι θετικά, για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Και η υπόλοιπη κουβέντα έμοιαζε σαν να ερχόταν από μια πενταετία πριν.

Η Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα ψήφισε λευκό και ο επικεφαλής της, Θωμάς Μπέγκας, είπε τα εξής: «Έχουν περάσει 3 χρόνια και δεν ξέρουμε τι έχει γίνει στο θέμα της τουριστικής προβολής, δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση από τον αντιδήμαρχο, μετρήσεις, αποτελέσματα κ.λπ. (…) Ο κ. Γκόντας χαρακτήριζε τη δημοτική μας αρχή ‘δήμο travel’. Τότε όμως πάντα οι αποστολές για την τουριστική προβολή συμπεριλάμβαναν και συμβούλους της αντιπολίτευσης».

Για την ακρίβεια, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει παρουσιάσει στοιχεία για την τουριστική προβολή: μια και μόνη φορά όμως, για τα αποτελέσματα μιας ψηφιακής καμπάνιας μεταξύ Μαρτίου-Ιουνίου 2021.

Ο Δήμος Ιωαννιτών δυστυχώς δεν έχει κουλτούρα ή υποδομή ανοιχτών δεδομένων και ειδικά αυτού του τύπου οι επενδύσεις, θα είχαν περισσότερο νόημα, αν τα αποτελέσματά τους ήταν δημόσια και προσβάσιμα.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης προσπάθησε να δώσει μια διαφορετική εκδοχή: «Οι αριθμοί στον τουρισμό αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Είναι και το ’21 και το ’22 καταπληκτικό, έχω απολογισμό γι αυτά τα 2 χρόνια» είπε, χωρίς ωστόσο το ΄21 να είναι ακριβώς «καταπληκτικό» και το ’22 που ήταν η χρονιά επανόδου, ήταν όντως πολύ καλύτερο για την Ήπειρο, αλλά συνολικά για τη χώρα, ήταν κάτω από το 2019.

«Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην ψηφιακή προβολή, την περίοδο της πανδημίας επιλέξαμε να ακουστεί η πόλη σε όλη την Ελλάδα, αυτό ήταν κάτι πρωτοποριακό, που συνεχίζουμε» τόνισε, χωρίς επίσης να είναι κάτι τόσο «πρωτοποριακό». Είναι η πάγια πρακτική και στρατηγική των εξειδικευμένων γραφείων που διαχειρίζονται καμπάνιες προβολής…

Επίσης, ο κ. Λώλης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως η εκτύπωση νέων χαρτών και η εγκατάσταση συστημάτων πλοήγησης σε σημεία της πόλης, που είναι σημαντικά πεπερασμένα, εν έτει 2023.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Λώλης είπε ότι ειδικά για τις εκθέσεις, «οι κινήσεις είναι πολύ προσεκτικές για να μην ανεβάζουν το κόστος». Είπε μάλιστα ότι «έχω φτάσει να πάω μόνος μου σε έκθεση» κάτι που θα χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί οι οργανωμένες και αποδοτικές συμμετοχές προβολής σε τουριστικές εκθέσεις, δεν είναι ποτέ μονοπρόσωπες…

Στη συνέχεια μίλησε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Σιούτης. Τόνισε ότι «εν μέρει συμμφωνεί» με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Μπέγκας, αλλά η παράταξη του, Ιωάννινα_2023 ψήφισε θετικά, καταθέτοντας τις θέσεις της. Μεταξύ αυτών είναι και η σύσταση «film office για προσέλκυση τηλεοπτικών παραγωγών».

Βέβαια, τέτοιο γραφείο υπάρχει, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Επίσης, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι αυτή η διαδικασία, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Από την άλλη, δεν λειτουργεί και το site του Epirus Film Office, αυτές τις μέρες…

Ο Χρήστος Πατσούρας, της ΑΡΠΙ, ψήφισε κατά της πρότασης, κάνοντας αναφορά στα ποσά που διατίθονται.

Κοινώς, οι προσπάθειες υπάρχουν, χωρίς να είναι συντονισμένες και χωρίς να απαντάνε σε πιο καίρια ζητήματα που δημιουργούν τόσο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός.

Προφανώς, θα ασχοληθούμε με αυτές κατόπιν εορτής, ως είθισται…

…και μέσα σε όλα αυτά, ο κ. Λώλης απάντησε στην κα Τσουμάνη, ότι χτες (Δευτέρα 3 Απριλίου) το πρωί, το τρενάκι του σπηλαίου τράκαρε με καλαθοφόρο του Δήμου που άλλαζε λάμπες στο Πέραμα. Μάθαμε αρμοδίως ότι «ο οδηγός δεν υπολόγισε καλά και το τελευταίο βαγόνι χτύπησε το καλαθοφόρο. Ευτυχώς δεν υπήρχαν ζημιές, υπήρχαν μαθητές στο τρενάκι».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back