Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τουρισμός: Θέλουμε εξωτερικό, αλλά θα αρκεστούμε στο εσωτερικό

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός: Θέλουμε εξωτερικό, αλλά θα αρκεστούμε στο εσωτερικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2020, 00:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα θέλουν διάφορα πράγματα από τον τουρισμό, επιθυμίες όμως που αλλάζουν ραγδαία λόγω των συνθηκών.

Αυτό περίπου περιέγραψε και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Σπύρος Πέγκας.


Ο κ. Πέγκας, πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μετέπειτα, επιχειρηματίας στο χώρο της τουριστικής προώθησης, δεν είναι άγνωστος στην πόλη. Όπως ο ίδιος θύμισε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, είχε συναντηθεί, ως αυτοδιοικητικός ακόμα, με τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα (το σχεδόν… συνονόματο όπως είπε), τον πρώην αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα και τον πρώην σύμβουλο σε θέματα τουρισμού, Στέφανο Ζέρβα, σε μια συνεργασία «που δημιούργησε και φιλίες», όπως είπε.

Οπότε, η ενημέρωση που έκανε είχε κάποιο ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά η νέα δημοτική αρχή δημοσιοποιεί τις βλέψεις και το σχέδιό της. Αυτό, έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές μέχρι στιγμής από την αντιπολίτευση και φορείς του χώρου (που τυγχάνουν και στελέχη της αντιπολίτευσης, κατά περίπτωση).

Ένα ενδιαφέρον σημείο, είναι ότι ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης «αποκάλυψε» γιατί ο Δήμος έχει δύο επιτροπές για τον τουρισμό, θέμα που έχει προκαλέσει αρνητικές κριτικές.

«Δημιουργήσαμε εκτός από τη θεσμοθετημένη και μια άτυπη επιτροπή για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Θέλαμε αυτή η επιτροπή να μετεξελιχθεί στο γραφείο προσέλκυσης συνεδρίων και επισκεπτών. Θα είναι ένας φορέας απαλλαγμένος από τη γραφειοκρατία του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λώλης, χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς επιδρά η «γραφειοκρατία του Δήμου» στα σχέδια του Δήμου...

Λίγο αργότερα, ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε και αυτός αργότερα στη δημιουργία της επιτροπής και υποσχέθηκε business plan για το Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού Ιωαννίνων.

Σχετικά με τις… αντικρουόμενες επιθυμίες, ο κ. Πέγκας περιέγραψε πώς, ενώ πριν από την πανδημία τα Γιάννενα στόχευαν στο μερίδιο ξένων επισκεπτών, το οποίο δεν έπαιρναν (εξ ου και τα πολύ μικρά μεγέθη της Ηπείρου στον τουρισμό), τώρα είναι υποχρεωμένα να στοχεύσουν ξανά στον Έλληνα επισκέπτη…

Για την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Πέγκας είπε ότι «θέλουμε να χτίσουμε σε αυτό που υπάρχει ήδη, να μην γκρεμίσουμε (…) Στόχος είναι να αναπτυχθεί το αστικό κέντρο και μαζί, όλη η περιοχή, όχι σημειακά».

Παρατήρησε μάλιστα ότι «όταν ρωτάω ‘τι μπορώ να κάνω στα Γιάννενα, όλοι με στέλνουν εκτός Ιωαννίνων» και τόνισε ότι ο δήμαρχος πρέπει να παίξει το ρόλο «πλασιέ της πόλης». Στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του δημάρχου, μιλώντας για την «τοποθέτησή» του ως ομιλητή στο συνέδριο των Δελφών, το οποίο δεν έγινε. «Θα ήταν ο μόνος δήμαρχος μαζί με Παπαστεργίου και Μπακογιάννη» είπε ο κ. Πέγκας.

Κατά τα λοιπά, τόνισε ότι στο διάστημα της καραντίνας έγιναν επαφές με αεροπορικές εταιρίες και «πιεστικά ραντεβού» όπως τα χαρακτήρισε, για να δρομολογηθούν πτήσεις στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα υπάρξει επανατοποθέτηση των προορισμών» στο πλάνο του Δήμου, αλλά και ότι «χωρίς αεροπλάνα δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τη ροή που επιθυμούμε στην πόλη».

Προσεχώς, θα αναπτυχθεί «διπλωματία πόλεων» και στο εσωτερικό της Ελλάδας, με προβολή των Ιωαννίνων σε «στοχευμένες εσωτερικές αγορές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Κάτι αντίστοιχο θα γίνει «από την ανάποδη» στα Γιάννενα, στις 21 Οκτωβρίου, από φορείς της Ημαθίας (που επί του παρόντος, παραμένει επιβαρυμένη περιοχή).

Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε επίσης στο εγνωσμένο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού, ότι είναι δηλαδή «μονοκαλλιέργεια» και πρόσθεσε ότι στη στρατηγική της η δημοτική αρχή έβαλε το (συζητήσιμο) επιχείρημα των «λίγων κρουσμάτων» στην περιοχή.

Ακόμα, τόσο αυτός, όσο και ο κ. Λώλης αναφέρθηκαν στην παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είναι μεν πιο ενεργητική, ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και μια σειρά μετρήσεις που θα δείξουν την αποδοτικότητα, πόσο δηλαδή αποδίδουν τα χρήματα που επενδύει ο Δήμος στην προώθηση, ποια ακριβώς τοποθέτηση έχουν οι χορηγούμενες αναρτήσεις, τι στρατηγική ακολουθεί (απήχηση, μετατροπές κ.λπ.).

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Στάθης Σιούτης (Ιωάννινα_2023), μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων, άσκησε ιδιαίτερη κριτική στη δημοτική αρχή και στον κ. Πέγκα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας ωστόσο μια κάπως επιδερμική κρίση με βάση τα φαινομενικά ποσοτικά μεγέθη σε facebook, twitter κ.λπ. 

Η δε επικεφαλής της παράταξης Τατιάνα Καλογιάννη, ήταν κάθετη: «Αντί για μια σχετική ημερίδα, γίνεται μια παρουσίαση της επιχείρησης του συμβούλου. Αιχμαλωσία του συμβουλίου ήταν αυτή η συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «επέλεξε να κρατήσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σκοτάδι» για ένα θέμα που «δεν χωρά πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά σύνθεση απόψεων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το Δήμο».

Καταρχάς, ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση και να δοθούν τα παραδοτέα της εργασίας του ειδικού συμβούλου, για να τα μελετήσουν οι παρατάξεις και να συνεισφέρουν με προτάσεις.

Δεν δέχθηκε την απάντηση του δημάρχου, ότι πρόκειται για ενημέρωση και διάλογο, επί του παρόντος.

«Δυστυχώς, η δημοτική αρχή συνεχίζει να απαξιώνει τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ακόμη και σε θέματα όπου ο στόχος είναι κοινός και δεν αποτελούν πεδία πολιτικής αντιπαλότητας. Επέλεξε και συνεχίζει να βαδίζει σε έναν μοναχικό δρόμο» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back