Η υπόθεση με το κατ’ ευφημισμό πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας –στην πραγματικότητα μια υποδομή στέγασης εταιριών τεχνολογίας- που προσπαθεί εδώ και πεντέμισι χρόνια να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν έχει κλείσει ακόμα.
Το… νέο εγχείρημα της περιφερειακής αρχής που αφορά την ανάθεση της κατασκευής και της λειτουργίας του πάρκου για 31 χρόνια σε ιδιώτη, περνάει στις καθυστερήσεις.
Στις αρχές του χρόνου, μετά το «φιάσκο» με την απώλεια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης αξίας 70 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Αλλά υπήρξε εξωδιαγωνιστικό ενδιαφέρον από μια εταιρία, τη ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ, με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου και η ενδιαφερόμενη εταιρία έγιναν συνομιλήτριες με την πρώτη να της δίνει μια προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, για να καταθέσει ό,τι ζητούνταν από τη διαγωνιστική διαδικασία: μια εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ και μια πιστοληπτική ικανότητα 24 εκατ. ευρώ.
Η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση να δώσει και άλλη πίστωση χρόνου στην ενδιαφερόμενη εταιρία, μέχρι τέλη Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της επιτροπής αφορούσε τη διόρθωση ενός τεχνικού ζητήματος στη διακήρυξη (βάσει της οποίας γίνεται η εξωδιαγωνιστική διαδικασία) προκειμένου να μην υπάρξει κάποια εμπλοκή στο μέλλον.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Βαγγέλη Σακκά, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ της ενδιαφερόμενης εταιρίας και του επόπτη χρηματοδότησης, δηλαδή μιας τράπεζας. Ο κ. Σακκάς υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης της βιωσιμότητας του έργου, αλλά πρόσθεσε ότι «όλα είναι στο τραπέζι». Είτε να συμβασιοποιηθεί όπως έχει το έργο, είτε να οδηγηθεί σε άλλο πλαίσιο συμβασιοποίησης, όπως είπε.
Όλα αυτά όμως δεν αναλύθηκαν περαιτέρω και δεν εξηγήθηκαν, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να παρεμβαίνει για να… διευκρινίσει: «Από πλευράς μας δεν υπάρχει θέμα. Πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ τράπεζας και ιδιώτη. Αν τελειώσουν όλα καλά, η σύμβαση θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν όχι, με γεια και χαρά»…
Επί της ουσίας, μετά τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, για το οποίο υπήρχε και ένας δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας είναι ένα μεγάλο, σε προϋπολογισμό (ή αξία), έργο που η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να χειριστεί.
Το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια ενασχόλησης με το ζήτημα αυτό, δεν υπολογίζεται στα «θετικά» της περιφερειακής αρχής όσον αφορά τη διαχειριστική της ικανότητα.