ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Του Αμαράντου το υδροηλεκτρικό...

Εικόνα του άρθρου Του Αμαράντου το υδροηλεκτρικό...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2022, 22:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θετική είναι η γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 1,7 MW, επί του Αμαράντου, στην Κόνιτσα.

Ο Αμάραντος είναι παραπόταμος του Σαραντάπορου. Προφανώς το υδάτινο αυτό οικοσύστημα συνδέεται με την κοιλάδα του Αώου.

Η επιτροπή με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη είπε «ναι», κατά πλειοψηφία, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου εμφανίστηκε πάντως στη συνεδρίαση της επιτροπής για να υπογραμμίσει τη δική του άποψη και της δημοτικής αρχής η οποία είναι διαφορετική από αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου, με την επισήμανση ότι προηγούνται οι υδρευτικές ανάγκες χωριών της Κόνιτσας. Πρόσθεσε όμως το αυταπόδεικτο: ότι ισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ του αποτελέσματος, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν λήφθηκε υπόψη από την πλειοψηφία της επιτροπής, η οποία είθισται να επικαλείται την τοπική κοινωνία όταν γνωμοδοτεί υπέρ ή κατά ενός υδροηλεκτρικού, φωτοβολταϊκού ή αιολικού έργου.

Το «ναι» επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήρθε και υπό τον όρο πως η υδροληψία και το σύνολο των έργων του μικρού υδροηλεκτρικού δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την υφιστάμενη και κάθε ενδεχόμενη μελλοντική υδροδότηση όχι μόνο του Δήμου Κόνιτσας αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών.

Όλα αυτά σχετίζονται με το παλιό σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τον Αμάραντο. Ένα σχέδιο που είχε φτάσει σε επίπεδο μελέτης και το οποίο δεν προχώρησε λόγω υψηλού κόστους και αντιδράσεων. Μια δεύτερη σκέψη για την αξιοποίηση της μελέτης αυτής ήταν η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο για υδροδότηση χωριών της Κόνιτσας.

Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης το αίτημα για εφαρμογή των διατάξεων περί ανταποδοτικών τελών και στις δύο κοινότητες που επηρεάζονται από το υδροηλεκτρικό: Αγία Βαρβάρα και Αμάραντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3