Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τον σκότωσαν μύκητες που φύτρωσαν στη γκάιντά του

Εικόνα του άρθρου Τον σκότωσαν μύκητες που φύτρωσαν στη γκάιντά του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2016, 18:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η προειδοποίηση των Άγγλων γιατρών είναι σαφής: Όσοι μουσικοί παίζετε πνευστά όργανα, τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν από ανεπανόρθωτη βλάβη. 

Και περιγράφουν μια σπάνια περίπτωση ενός άνδρα 61 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του επειδή εισέπνεε, πιθανόν επί χρόνια, μύκητες που είχαν φυτρώσει στην γκάιντά του.

Ο μουσικός αυτός έπαιζε καθημερινά την γκάιντά του και υπέφερε από ξερόβηχα και δυσκολία στην αναπνοή, εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα 22 Αυγούστου στην ιατρική επιθεώρηση Thorax.

Η κατάστασή του ωστόσο βελτιώθηκε ξαφνικά όταν έμεινε για τρεις μήνες στην Αυστραλία, όπου είχε πάει χωρίς το όργανό του, με αποτέλεσμα οι γιατροί να σκεφτούν να εξετάσουν την γκάιντα πιο επισταμένα.

Αναλύσεις έδειξαν τότε την παρουσία μυκήτων πολλών τύπων σε διάφορα μέρη του οργάνου. Παρά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ο μουσικός απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2014 και η νεκροψία αποκάλυψε σημαντικές βλάβες στους πνεύμονες.

Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση πνευμονοπάθειας από υπερευαισθησία η οποία προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από μύκητες που εισέπνεε ένας παίκτης γκάιντας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι παίκτες πνευστών οφείλουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να τα καθαρίζουν τακτικά», υπογραμμίζει η μελέτη προειδοποιώντας κατά της παρουσίας μούχλας και άλλων μυκήτων.


ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Οι γιατροί προτρέπουν τους μουσικούς να καθαρίζουν τα όργανά τους τακτικά ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση ζύμης και άλλων επιβλαβών παθογόνων ουσιών. Και κάθε οργανοπαίχτης που παίρνοντας μια ανάσα και βήχει θα πρέπει να εξετάσει εάν τα συμπτώματα οφείλονται στην άσκησή τους.

Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες τεκμηριωμένες αναφορές με παρόμοια προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών που έπαιζαν σαξόφωνο και τρομπόνι. Ευτυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις η αιτία εντοπίστηκε νωρίς και οι ασθενείς ανάρρωσαν .

Το ιδανικό «είναι να τα σκουπίζεις καλά με βαμβάκι έπειτα από κάθε χρήση», ώστε να μην εγκατασταθεί η υγρασία, συμβουλεύει στο BBC ο Άντριου Μπόβα, υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Γκάιντας της Γλασκώβης.

ΠΗΓΗ: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back