Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΟΕΒ, αναδασμοί, στύλοι ΔΕΗ κ.α.

Εικόνα του άρθρου ΤΟΕΒ, αναδασμοί, στύλοι ΔΕΗ κ.α.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2020, 19:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέματα όπως οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και τα χρέη τους, συζήτησε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης με τον υπουργό  Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα.

Συζήτησαν μεταξύ άλλων τους αναγκαστικούς αναδασμούς που χαρακτηρίζονται δάση, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στους ΤΟΕΒ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων τους.  

Ο κ. Καχριμάνης, στις καθιερωμένες μετά από τέτοιες συναντήσεις δηλώσεις του, είπε μεταξύ άλλων ότι στην Ήπειρο, υπάρχουν «ακραίες περιπτώσεις» αναδασμών, αναφέροντας το Σακελλαρικό «όπου έχουμε ετοιμαστεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει επειδή το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει γνωματεύσει» και τους Κουκλιούς, «όπου  υπάρχουν 5.500 στρέμματα που είναι κληροτεμάχια τα οποία δόθηκαν στους ακτήμονες και είναι κάτω των πέντε στρεμμάτων το καθένα».

Αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο και το νόμο του, ότι όσα κτήματα είναι κάτω των 5 στρεμμάτων που ήταν αγροί, αλλά στη συνέχεια καλύφθηκαν από πουρνάρια, μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, αλλά «τα δασαρχεία επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν δάση ή δασικές εκτάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «σχιζοφρένεια, να μιλάμε για κληροτεμάχια στους αναδασμούς και από την άλλη να τα χαρακτηρίζουμε δάση».

Επίσης, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας και αρκετά αμπέλια που εγκαταλείφθηκαν λόγω φιλοξήρας. «Στη συνέχεια το Δημόσιο   τα θεωρεί δάση ή δασικές εκτάσεις,  παρά το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες έχουν τίτλους από το διοικητικό Εφετείο παρά το υπουργείο Γεωργίας από το 1929 που είχε κάνει ο αείμνηστος Γεώργιος Μυλωνάς», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ΤΟΕΒ ο Περιφερειάρχης είπε πως ανέλυσε την πρότασή του, ώστε να βρεθεί τρόπος για να εισπράξει η ΔΕΗ τα χρήματά της «μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών με την εγγύηση της Περιφέρειας και παράλληλα να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταίκών συστημάτων για ηλεκτροδότησή τους».

Συζητήθηκε ακόμα το… διαβόητο πλέον θέμα των στύλων της ΔΕΗ, οι βελτιώσεις της νομοθεσίας για τις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, για τα οποία αναμένονται υπουργικές απαντήσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back