Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Φωτοβολταϊκά (κι όχι μόνο) για ΤΟΕΒ

Εικόνα του άρθρου Φωτοβολταϊκά (κι όχι μόνο) για ΤΟΕΒ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2020, 21:40
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών σε εγγειοβελτιωτικά έργα των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, επιδιώκει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υποβολή πρότασης με συνολικό προϋπολογισμό 11,6 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Περιφέρεια για τη στήριξη των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ έθεσε και ο Κώστας Κωτσαντής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέροντας ότι «τα χρέη έχουν στραγγαλίσει τους ΤΟΕΒ οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν». Σαφής απάντηση για το κατά πόσο οι ΤΟΕΒ θα είναι βιώσιμοι, μετά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, δεν υπήρξε.

Ο Γιώργος Ζάψας από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε το ερώτημα γιατί απουσιάζουν οι ΤΟΕΒ από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ κατέθεσε την πρόταση της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στον κάμπο της Κόνιτσας λειτουργούν τα τελευταία χρόνια νέα, εκσυγχρονισμένα αρδευτικά συστήματα. Όσον αφορά την κατάρτιση της πρότασης, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι ειδοποιήθηκαν όλοι οι ΤΟΕΒ για το πρόγραμμα όπως και ότι  διατέθηκε και τεχνικός σύμβουλος να βοηθήσει, αλλά «κάποιοι ενδιαφέρθηκαν, κάποιοι όχι», όπως τόνισε.

Τα έργα που προωθούνται προς υλοποίηση, αφορούν τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ:

Κερασώνα-Παναγιά (βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού  με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, έργα βελτίωσης αντλιοστασίων, προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης)

Μπόιδα-Μαυρή (Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης, βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση  Φωτοβολταϊκού σταθμού  με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ).

Αχέροντα (Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης, διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, έργα βελτίωσης αντλιοστασίων Γλυκής και Κυψέλης).

Πεδιάδας Άρτας (Έργα αναβάθμισης αντλιοστασίου Βίγλας)

Π.Ε. Άρτας (Μελέτη βελτίωσης παροχετευτικότητας αποστραγγιστικής τάφρου Βόσσας)

Ζώνης Αράχθου, Έργα εξοικονόμησης νερού

Πεδιάδας Παραμυθιάς (Βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ)

Ραγίου-Κεστρίνης (Βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Δ. Φιλιατών (περ. Λιάτσιλα), Έργα βελτίωσης υφιστάμενου αντλιοστασίου στράγγισης,  Βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης)

Γλυκής (Βελτίωση-εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων, διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back