Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τιμώντας τον Κατσαντώνη

Εικόνα του άρθρου Τιμώντας τον Κατσαντώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2022, 16:22
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ως «Έτος Κατσαντώνη» έχει χαρακτηρίσει το 2022 ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος μέσα στο έτος θα διοργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις για τον προεπαναστατικό ήρωα.

Η πρώτη εκδήλωση προς τιμή του Κατσαντώνη θα γίνει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στα Ιωάννινα. Αφορά μια ημερίδα και μια θεατρική παράσταση

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ανέφερρε ότι η επιλογή απόδοσης τιμής στον Κατσαντώνη, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έγινε αφενός γιατί έχει αναφορά στην περιοχή, αφετέρου για να τιμηθούν στο πρόσωπό του όλοι οι προεπαναστατικοί ήρωες, ο ρόλος των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία στον βαθμό που θα έπρεπε. «Μεγαλώσαμε με τον θρύλο και τις ιστορίες του Κατσαντώνη, που μας τις έλεγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. Επίσης, όλα τα Τζουμέρκα είναι γεμάτα από τοπωνύμια σχετικά με τον Κατσαντώνη. Από την άλλη πλευρά, θέλαμε με αυτόν τον τρόπο μα τιμήσουμε τους προεπαναστατικούς ήρωες, τους οποίους ο Μακρυγιάννης αποκάλεσε ‘μαγιά της λευτεριάς’, που την κρατήσαν ξυπόλυτοι και γυμνοί στα βουνά και τις ερημιές για να μη χαθεί…», είπε μεταξύ άλλων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Κοινότητα Πετροβουνίου, απ’ όπου ήταν οι ρίζες του Κατσαντώνη, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ενώ έχει τη στήριξη του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου «Πίνδος» και γίνεται με τη συμμετοχή των Δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Κεντρικών Τζουμέρκων και της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Η εκδήλωση λοιπόν της Παρασκευής περιλαμβάνει δύο μέρη. Στις 10:30, στο ξενοδοχείο Du Lac, θα γίνει ημερίδα, τη γενική επιμέλεια της οποίας έχει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Καψάλης, που θα κάνει και την κεντρική ομιλία με θέμα «Η ηρωική μορφή του Κατσαντώνη».

Η ομιλία αποσκοπεί πρωτίστως στο να αναδείξει τη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και την ηρωική μορφή του Κατσαντώνη, όπως ανέφερε ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν γνήσιο εκφραστή του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, έναν ήρωα που έγινε σύμβολο και θρύλος, πόνος και μοιρολόι και που αναπτέρωσε τις ελπίδες για ελευθερία σε έναν λαό που την είχε στερηθεί για τόσα πολλά χρόνια και για ολόκληρους αιώνες».

Η δεύτερη εισήγηση έχει τίτλο «Η δράση του Κατσαντώνη μέσα από τα Δημοτικά Τραγούδια» και θα πραγματοποιηθεί από τον δήμαρχο κ. Σεντελέ, ο οποίος θα επιχειρήσει να συνδυάσει τα διάφορα δημοτικά τραγούδια με τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τη δράση του ήρωα. Μάλιστα, η εισήγηση αυτή βρίσκεται σε συνάφεια με το β. μέρος του προγράμματος, που περιλαμβάνει «Τραγούδια για τον Κατσαντώνη», τα οποία θα αποδώσει παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Παπακώστας, Νίκος Λαδιάς, Θόδωρος Ράπτης και Σπύρος Γιαννιός.

Στις 5 το απόγευμα θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κατσαντώνη, που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων της πόλης. Ο ανδριάντας ολοκληρώθηκε το έτος 1987 και έγινε με δαπάνες όλων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας υπό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

«Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το ελάχιστο χρέος τιμής και αναγνώρισης στον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη για την τεράστια συμβολή του στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821, αλλά και για τον μαρτυρικό του θάνατο στην πόλη των Ιωαννίνων», κατέληξε ο κ. Καψάλης.

Το απόγευμα, στις 19:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών θα ανέβει μια θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Κλέφτης».

Πρόκειται για μια δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της δράσης  του ήρωα Κατσαντώνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back