Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τιμώντας την οικογένεια των Χαλκιάδων

Εικόνα του άρθρου Τιμώντας την οικογένεια των Χαλκιάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2019, 17:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Τάσος Χαλκιάς, με καταγωγή από τη Γρατσινοπούλα Ζίτσας, ήταν δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παραδοσιακής μουσικής. Ο Δήμος Ζίτσας διοργάνωσε χτες μια βραδιά μνημοσύνης, αφιερωμένης στον Τάσο Χαλκιά, στον τόπο καταγωγής του. Στην εκδήλωση το παρών έδωσε ο γιος του, Λάκης Χαλκιάς, που συνεχίζει τη μουσική παράδοση της οικογένειας των Χαλκιάδων.

«Η εκδήλωση  αυτή αποτέλεσε όνειρο από τη στιγμή που είδα το μνημείο αφιερωμένο στον Τάσο Χαλκιά, εδώ στο χωριό. Απόψε κάνουμε ένα μικρό βήμα στην οφειλόμενη τιμή προς τη μεγάλη οικογένεια των Χαλκιάδων για την προσφορά τους στη δημοτική μουσική μας παράδοση. Το επόμενο βήμα θα είναι να τοποθετήσουμε, με την άδεια φυσικά του Λάκη Χαλκιά, την προτομή του Τάσου δίπλα στο μνημείο για να ολοκληρώσουμε αυτή την οφειλόμενη τιμή» τόνισε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Ο Λάκης Χαλκιάς έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου, κάνοντας λόγο για μια τιμητική πρόταση. Στην εκδήλωση, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Άννα Στεργίου μίλησε για τη μουσική διαδρομή του Τάσου Χαλκιά καθώς και για τις εμπειρίες που αποκόμισε από την έρευνά της για τη συγγραφή του βιβλίου της. «Δεν υπήρχε μεγαλύτερη τιμή για μένα να γράψω για έναν άνθρωπο που αγαπάω πολύ. Ο Τάσος Χαλκιάς είναι ζωντανός γιατί κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας, μας δίνει τροφή για σκέψη, για το τι είδους ηπειρώτικης μουσικής θέλουμε, τί διασκέδαση αποζητάμε στα παραδοσιακά μας πανηγύρια και θα διαδώσουμε στις επόμενες γενιές» τόνισε. Αναφερόμενη δε στη ζωή του υπογράμμισε: «Μετανάστης ο ίδιος για πολλά χρόνια μας υποδεικνύει πως σε μια εποχή που το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα θα πρέπει και εμείς να ‘ανοίγουμε’ την αγκαλιά μας στους συνανθρώπους μας».

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς η αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης, ο Σάββας Σιάτρας, και ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής  Αδελφότητας Μελβούρνης Αυστραλίας Δημήτρης Βάρνας. Το συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο μουσικός παραγωγός-ερευνητής Παναγιώτης Τζόκας. Η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας και η Νότα Καλτσούνη με τη συνοδεία του Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, των αδερφών Τάσου και Θανάση Πρεμέτη στο λαούτο και το βιολί και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι. Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, ο αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας, η πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χριστίνα Παπαδημητρίου-Θεμελή, η πρόεδρος του Καλοχωρίου Κατερίνα Μπαλάφα, εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και Συλλόγων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back